Пореден ден на антиправителствени протести в Румъния с обвинения в

...
Пореден ден на антиправителствени протести в Румъния с обвинения в
Коментари Харесай

Над 450 души са ранени след поредния протест в Букурещ

Пореден ден на антиправителствени митинги в Румъния с обвинявания в корупция, претенции за оставка на левия кабинет и предварителни избори. Еврокомисарят по правораздаване Вера Йо-урова прикани Букурещ да преразгледа противоречивите законодателни ограничения, които провокираха публичен яд, в това число измежду представители на румънската диаспора.

 © Българска телеграфна агенция
Между 10 и 15 000 души излязоха нощес пред постройката на държавното управление в Букурещ с възгласи " Крадци " и " Корупцията убива ". В петък на площада имаше към 80 000 стачкуващи, стигна се до конфликти със силите на реда с над 450 ранени, в това число десетки служители на реда.

Двама мъже са арестувани за брутално нахлуване над полицайка и сътрудника й, оказали се сами измежду множеството.
Мария Парлог - юрист: И за двамата обвинени е издадена заповед за 30-дневен арест. Те настояват, че са се отдръпнали щом са разбрали, че служителят на реда е жена, само че има и други забъркани.
Пистолетът, лишен от битата полицайка, още липсва. Румънската военна прокуратура стартира следствие и на дейностите на полицията в петък.
Военен прокурор: В ход е следствие за несвоевременно държание и корист с власт, също по този начин и за професионална немарливост по случая с двамата служители на реда, оставени изолирани от техните сътрудници.
Досега са подадени най-малко 33 тъжби от потърпевши на площад " Виктория " в петък против събота.

Президентът Клаус Йоханис осъди като брутални дейностите на полицията и упрекна ръководещите социалдемократи, че водят страната към безпорядък. Властите приказват за отбрана на държавните институции.

Общественото неодобрение е против опити за декриминализиране на някои корупционни практики и промени в Наказателния кодекс.

Лидерът на социалдемократите и сегашен ръководител на Камарата на депутатите Ливиу Драгня получи неокончателна присъда от три и половина години затвор за тласкане към корист с власт.

Протестите не престават към този момент година и половина с друга активност. През почивните дни, с изключение на в столицата, антиправителствени прояви имаше и в други градове като Клуж-Напока, Яш и Сибиу.
 Специално за NEWS.BNT.BG: Дойна Жела Деспоа: Цяла Румъния би трябвало да е на улиците Специално за NEWS.BNT.BG: Дойна Жела Деспоа: Цяла Румъния би трябвало да е на улиците
Протестите в Румъния се дължат на крещящо разминаване сред изборните обещания и съответните резултати от ръководството - това сподели в особено изявление...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР