Пореден бил случаят с кравата Пенка. Минали примери били десетките случаи

Пореден бил случаят с кравата Пенка. Минали примери били десетките случаи ...

Катаклизъм! Кравата Пенка Преобърна Цяла Европа!.


Пореден бил случаят с кравата Пенка. Минали примери били десетките случаи на несанкционирана жестокост към безстопанствени животни в общински приюти в цялата страна, разбитият от прокуратурата нелегален развъдник за кучета във Варна, регистрацията на няколко ферми за норки в нарушение на съществуващото законодателство, изброяват от "Четири лапи".

Според тях от началото на тази година БАБХ за пореден си навлякла общественото недоволство заради отказа да разреши транспорт на лъвчетата Масуд и Терез до спасителен център в Холандия.

Директорът на "Четири лапи" за България, д-р Марина Иванова изтъкна, че агенцията се е превърнала в един изключително тромав държавен орган, който на практика не подлежи на контрол.

"БАБХ отговаря за непосилно широк спектър от дейности, свързани със земеделието и животновъдството - от семената и фуражите, през качеството на храните, до транспорта на животни и условията във фермите", обясни Иванова и добави, че към това трябва да се добавят и условията в приютите за безстопанствени животни, начина на отглеждане на домашни любимци и търговията с тях.

"Наблюденията ни от създаването на агенцията през 2009 г. сочат, че тя не е в състояние да изпълнява ефективно всички тези дейности", категорична е д-р Иванова.

"От друга страна, структурата и начинът на организация в БАБХ предполагат невъзможност за външен контрол - агенцията е под шапката на Министерство на земеделието, храните и горите, но нейният изпълнителен директор, който е съсредоточил в себе си цялата власт, се назначава от министър-председателя", ядоса се Иванова.

Тя обясни, че съвсем скоро шефът на БАБХ е изпратил писмо с невярна информация до Комисията по петициите към европейския парламент, в което обвинява неправителствените организации за защита на животните за наличието на безстопанствени кучета по улиците.

"До подобно неуместно поведение не би се стигнало, ако БАБХ осъзнаваше ползата от дейността на неправителствените организации за решаването на редица социални проблеми", изтъкна Иванова.

От "Четири лапи" са категорични, че единственото решение е преструктуриране на Българска агенция по безопасност на храните и създаване на отделна дирекция "Хуманно отношение към животните", както и въвеждане на работещ механизъм за външен контрол на дейността на агенцията.

Източник: bradva.bg