Пореден абсурд. Този път заскърца класическата музика и пеене. Примата

Пореден абсурд. Този път заскърца класическата музика и пеене. Примата ...

Боил Банов превърна скандала с примата Дарина Такова и Музикалното училище в сюжет по Кафка.

Пореден абсурд. Този път заскърца класическата музика и пеене. Примата Дарина Такова е отрязана от директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, където Такова кандидатствала за преподавател. Такова – преподавател! Самото й решение да се посвети на това свято дело и да отглежда млади таланти за оперната сцена е достатъчно за възхищение и подкрепа.
И не се нуждае от коментар. Е, да, но Столина Добрева – директорката – е на друго мнение. И извадила от нафталина някакви формални „пречки“, които освен нелепо звучат и грозно. Обидно е да ги повтаряме, защото формализма и неуважението в тях са в конски дози…

 

Случаят обаче става още по-абсурден, след като министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директорката Добрева. Бърза и строга реакция, вероятно и справедлива, но Банов я демонстрира във Фейсбук чрез нещо средно между есе и биографична справка на Такова. Нелепото в случая е, че министърът заявява своя санкция не по служебен ред, а като гражданска позиция. За какъв дявол тогава заема стола на висш държавен чиновник? Да беше извикал в кабинета си Добрева, или пък да беше отишъл в нейния кабинет и да и потърси сметка. Можеше също да вдигне телефона, да набере номера й и да каже: „Ало, Банов съм“… Тя щеше да разбере на мига кой се обажда.

 

Оперната прима Дарина Такова няма нужда от специално представяне. Името и талантът й са известни в цял свят; пяла е на най-големите сцени – от Ла Скала, през Кралската опера в Лондон до Метрополитън опера.

 

Има обаче нещо друго, за което не се споменава в повествованието на гадната случка. Става дума за гражданската позиция на Такова, която тя не се бои да изразява по различни поводи. Такова бе ярък защитник на музикантите от БНР, които миналата година протестираха седмици наред с искане поне малко да им вдигнат мизерните заплати. Ама наистина мизерни. Такова критикува правителството, че се отнася по безобразен начин с музиканти на високо професионално ниво.

 

През 2018 г. Такова се яви на конкурса за директор на Националната опера, който бе спечелен от предизвестения победител акад. Пламен Карталов. Той бе и до този момент директор. Тогава Такова написа в социалните мрежи по повод решението на комисията и за самия Карталов текст, в който заяви, че Операта ни е занемарена, овехтяла и вмирисана на яхния. От нея лъха на старо, гнило и евтино… Разбира се Такова не получи обществена подкрепа, защото на повечето българи, заети с оцеляването си, не им е до скандалите в музикалния бранш, особено когато е извън границите на чалгата и поп-фолка. А и по принцип българите не си падат по подкрепата. Силата им в жанра "сеир"...

 

Вече се досещате, че реакцията на директорката Столина Добрева може да е продължение на случилото се тогава. В България човекът с позиция не е желан. Той е опасен, защото говори за нелицеприятните неща в живота, а властта иска да бъде хвалена, превъзнасяна и да й се благодари за грижите, които… и т.н. и т.н.

 

Хитрецът Банов пише във Фейсбук емоционално и правилно, но това е само тест – да чуе реакциите какви ще са и откъде ще дойдат. Второто е особено важно за него. За обществото обаче много по-важно е да узнае, защо това се случва. Къде се крият корените на явлението всепризнати и доказани българи да бъдат отхвърляни в собствената си държава. А уж много искаме да се върнат. Вятър и мъгла.

 

Днес Банов пише в мрежата, за да изглежда готин. Утре обаче ще поиска премиерът Борисов да се намеси, за да прехвърли отговорността. И тогава нещата наистина ще ударят в земята и самият Кафка…

 

Да не забравяме и Вежди, който след титаничните усилия с министър Данаил Кирилов да преборят фалшивите новини, ще се включи с високоградусова реч… В посока на вятъра, естествено.

 

Най-оглушително обаче е мълчанието на музиканти и колеги на Такова. Няма тяхно мнение – в подкрепа или не, няма позиция. Тишина и страх. Да не би да пишат писма в подкрепа на номинирането на Иван Гешев за главен прокурор? За Гешев винаги ще се намери подкрепа, но за Дарина Такова - трудно.

 

Защото сме българи.

 

Фрог нюз

Източник: frognews.bg