Пореден абсурд. Този път заскърца класическата музика и пеене. Примата

...
Пореден абсурд. Този път заскърца класическата музика и пеене. Примата
Коментари Харесай

Боил Банов превърна скандала с примата Дарина Такова и Музикалното училище в сюжет по Кафка

Пореден парадокс. Този път заскърца класическата музика и пеене. Примата Дарина Такова е отрязана от директорката на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “, където Такова кандидатствала за учител. Такова – учител! Самото й решение да се посвети на това свято дело и да отглежда млади гении за оперната сцена е задоволително за удивление и поддръжка.
И не се нуждае от коментар. Е, да, само че Столина Добрева – директорката – е на друго мнение. И извадила от нафталина някакви официални „ спънки “, които с изключение на неуместно звучат и грозно. Обидно е да ги повтаряме, тъй като формализма и неуважението в тях са в конски дози…

Случаят обаче става още по-абсурден, откакто министърът на културата Боил Банов изиска оставката на директорката Добрева. Бърза и строга реакция, евентуално и обективна, само че Банов я показва във Facebook посредством нещо приблизително сред есе и биографична информация на Такова. Нелепото в тази ситуация е, че министърът декларира своя глоба не по длъжностен ред, а като гражданска позиция. За какъв демон тогава заема стола на върховен държавен служител? Да беше извикал в кабинета си Добрева, или пък да беше отишъл в нейния кабинет и да и потърси сметка. Можеше също да вдигне телефона, да набере номера й и да каже: „ Ало, Банов съм “… Тя щеше да разбере на мига кой се обажда.

Оперната прима Дарина Такова няма потребност от особено показване. Името и геният й са известни в цялостен свят; пяла е на най-големите подиуми – от Ла Скала, през Кралската опера в Лондон до Метрополитън опера.

Има обаче нещо друго, за което не се загатва в повествованието на гадната преживелица. Става дума за гражданската позиция на Такова, която тя не се бои да показва по разнообразни мотиви. Такова бе ослепителен бранител на музикантите от БНР, които предходната година стачкуваха седмици наред с искане най-малко малко да им вдигнат мизерните заплати. Ама в действителност мизерни. Такова подлага на критика държавното управление, че се отнася по възмутителен метод с музиканти на високо професионално равнище.

През 2018 година Такова се яви на състезанието за шеф на Националната опера, който бе извоюван от предизвестения победител акад. Пламен Карталов. Той бе и до този миг шеф. Тогава Такова написа в обществените мрежи във връзка решението на комисията и за самия Карталов текст, в който съобщи, че Операта ни е занемарена, овехтяла и вмирисана на яхния. От нея лъха на остаряло, гнило и евтино… Разбира се Такова не получи социална поддръжка, тъй като на множеството българи, заети с оцеляването си, не им е до свадите в музикалния отрасъл, изключително когато е отвън границите на чалгата и поп-фолка. А и по принцип българите не си падат по поддръжката. Силата им в жанра " сеир "...

Вече се досещате, че реакцията на директорката Столина Добрева може да е продължение на случилото се тогава. В България индивидът с позиция не е мечтан. Той е рисков, тъй като приказва за нелицеприятните неща в живота, а властта желае да бъде хвалена, превъзнасяна и да й се благодари за грижите, които… и така нататък и тъй наречените

Хитрецът Банов написа във Facebook прочувствено и вярно, само че това е единствено тест – да чуе реакциите какви ще са и от кое място ще дойдат. Второто е изключително значимо за него. За обществото обаче доста по-важно е да узнае, за какво това се случва. Къде се крият корените на явлението всепризнати и потвърдени българи да бъдат отхвърляни в личната си страна. А сякаш доста желаеме да се върнат. Вятър и мъгла.

Днес Банов написа в мрежата, с цел да наподобява готин. Утре обаче ще изиска министър председателят Борисов да се намеси, с цел да трансферира отговорността. И тогава нещата в действителност ще ударят в земята и самият Кафка…

Да не забравяме и Вежди, който след титаничните старания с министър Данаил Кирилов да преборят подправените вести, ще се включи с високоградусова реч… В посока напразно, естествено.

Най-оглушително обаче е мълчанието на музиканти и сътрудници на Такова. Няма тяхно мнение – в поддръжка или не, няма позиция. Тишина и боязън. Да не би да пишат писма в поддръжка на номинирането на Иван Гешев за основен прокурор? За Гешев постоянно ще се откри поддръжка, само че за Дарина Такова - мъчно.

Защото сме българи.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР