Поради засиления интерес към атракционния влак с парния локомотив Баба

...
Поради засиления интерес към атракционния влак с парния локомотив Баба
Коментари Харесай

БДЖ организира атракционно пътуване до Банкя на 19 май

Поради засиления интерес към атракционния трен с парния локомотив Баба Меца в събота на 18-и май, „ БДЖ-Пътнически транспорти ” ЕООД ще обезпечи още едно ретро пътешестване по маршрута София - Банкя - София и в неделя (19-и май).
Атракционният трен ще замине от Централна гара София в 09:00 ч. В противоположното направление композицията ще потегли от гара Банкя в 14:30 ч., оповестиха от БДЖ.
Продажбата на билети и резервацията на непокътнати места за пътешестване с атракционните влакове ще стартира от на следващия ден (14-и май). Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната след 14:00 ч.
Цената на билета за влака с парния локомотив № 46.03 сред София и Банкя ще бъде 17.50 лева за пътешестване в двете направления (с включени непокътнати места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват гратис без да употребяват настрана седящо място. Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него при закупуване на билети. Децата на възраст до 10 години наложително пътуват с компаньон.
Припомняме, че по време на престоя си в курортното градче всички гости ще могат да се насладят на първия народен фестивал на уличните актьори. Целта на плана е представянето и развиването на уличната сцена в границите на четири съществени посоки: музика, спектакъл, циркови изкуства и изобразително изкуство.
Парният локомотив с експлоатационен № 46.03 е създаден през 1931 година в Полската локомотивна фабрика „ H. CEGIELSKI – POZNAN ”, с заводски № 203, вид Тт 1-6-2. Той е представител на най-мощните парни локомотиви в България, най-големите тендерни машини в Европа, първите и в действителност единствените у нас с две безребордни колооси в ходовата си част. Уникално достижение в локомотивостроенето.
Всички локомотиви от серия 46.00, всеки от които за личния състав в софийския регион бе просто „ баба Меца ” – едно нарицателно, получено поради компактната им структура, не изключително висока градивна скорост и огромната им мощ, прекарват неуморимо тежките товарни влакове през Владая и Разменна до замяната им с дизеловата тракция в интервала 1967 – 1969 година
Парен локомотив № 46.03 е със система „ Zwilling ”.
По време на своята работа като локомотивен огняр в хранилище София на този локомотив е служил по цялост най-дълго време поетът-революционер Никола Йонков Вапцаров.
Трудно може да се откри друга железопътна администрация, която да е употребила в продължение на 50 години без спиране такива тендерни локомотиви при изискванията на една постоянна употреба.
Експлоатационният живот на парен локомотив № 46.03 е към 44 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР