Поради започване на консервационно-реставрационни дейности временно ще бъде ограничен достъпът

...
Поради започване на консервационно-реставрационни дейности временно ще бъде ограничен достъпът
Коментари Харесай

Временно ограничават достъпа до Паметника на свободата

Поради започване на консервационно-реставрационни действия краткотрайно ще бъде стеснен достъпът на посетителите навътре в Паметника на свободата на връх Шипка, заяви шефът на Национален природонаучен музей „ Шипка Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов.

От 18 юни до 1 септември би трябвало да продължи активността на спечелилото публичната поръчка за обновяването на монумента сдружение „ Паметник Шипка 2019 “, с което е подписан контракт на стойност 111 000 лева с Данък добавена стойност.

В сходство с контракта експертите ще би трябвало да извършат цялостното разчистване на тежащата 28 т бронзова лъвска фигура, фугиране и обработка на против разяждане на носещата структура.

Проектът се осъществя със средства, набрани посредством дарения в продължение на 2 години в границите на дарителската самодейност на „ Билла България “: „ Ние обичаме България “. В нея се включиха стотици родолюбиви българи, на които показваме нашата голяма признателност, посочи доктор Ангелов.

Първият стадий от консервационно-реставрационите действия включва построяването на скеле към паметника с височина 31,5 м, което обаче няма да се захваща с анкерни болтове за каменните блокове.

Според шефа на музей в хода на консервацията въпреки всичко ще има опция туристите да преглеждат вътрешната експозиция, това ще става посредством особено предпазен вход от северната част. За последно реституция и то частична на лъва е била правена през 1991 година от художника-реставратор Стефан Тъпанов.

В актуалната активност е планувано разглобяване на част от единия крайник на лъва и разтрошаване на бетона във вътрешността. Спечелилото поръчката съдружие е формирано от две пловдивски сдружения с опит „ Тракарт “ ЕООД и „ Рестрой “ ООД. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР