Поради причини от близкото и далечното минало Полша и Русия

...
Поради причини от близкото и далечното минало Полша и Русия
Коментари Харесай

Напрежението ескалира: Арестуваха полски дипломат в Русия

Поради аргументи от близкото и далечното минало Полша и Русия обяснимо са отколешни врагове, а връзките им постоянно са прераствали във войни.

Напрежението сред Москва и Варшава още веднъж ескалира на фона на рецесията с падналата в Пшеводув в Източна Полша ракета, откакто Федералната работа за сигурност (ФСБ) разгласи, че е арестувала полски посланик с рушвет. Впоследствие стана ясно, че е била арестувана полската гражданка Ева Малгожата Бокшнайдер, която има дипломатически паспорт, само че Министерство на външните работи във Варшава разгласи, че казусът не визира външното министерство, а самата Бокшнайдер не е търсила ведомството или посолството в Москва за подпомагане.

Според РИА Новости, която цитира Центъра за публични връзки на ФСБ сътрудници на службата са арестували гражданка на Полша с дипломатически статус, която е обвинена в приемането на рушвет в размер на 20 хиляди евро за оформяне на фиктивни документи за импорт на алкохол.

„ При приемане на рушвет в размер на 20 хиляди евро за подготовката на фиктивни товарителници за освобождение от заплащането на митнически сборове при вноса на търговски партиди алкохол е арестувана с материални доказателства сътрудничката на интернационална финансова организация с дипломатически статус, гражданката на Република Полша Малгожата Ева Бокшнайдер “, се споделя в известието.

Министерство на външните работи на Русия е оповестила Бокшнайдер за личност нон грата и е дало на чужденката период до края на седмицата с цел да напусне Русия. Руските органи са открили склад за предпазване на контрабанден алкохол по случая, конфискувани са били над 40 тона спиртни питиета на стойност минимум 2 милиона $.

Бокшнайдер е била началник на отдела за стратегическо обмисляне и развиване на на Международна банка за икономическо съдействие (IBEC), някогашната банка на Съвета за икономическа взаимомощ (СИВ), в която България приключи присъединяване си през март т. година с рещение на кабинета.

Въпросът не визира полската дипломация, госпожа Бокшнайдер е чиновник на интернационална организация и не се е обръщала за помощ в дипломатическото ни посланичество “, заяви в сряда Лукаш Яшина, представител на Министерство на външните работи на Полша.

Руските управляващи използваха случая с цел да слагат Полша в отрицателен подтекст, откакто демонстрираха фрагменти с връчването на подкупа, като подчертават, че е полякиня с дипломатически статус. „ А в това време в Русия към този момент арестуват поляци “, написа в заглавие Лента.ру, представен от OffNews.bg.

Четири минути, без здрависване. Збигнев Рау връчи протестна нота на съветския дипломат в среднощ

Във вторник против сряда се състоя диалог на министъра на външните работи на Полша проф. Збигнев Рау с извикания по неотложност в среднощ дипломат на Руската федерация Сергей Андреев. Срещата е предходна без подаване на ръце и е траяла единствено 4 минути.

„ Г-н посланикът беше през вчерашния ден в Министерство на външните работи десетина минути преди среднощ. Беше признат от министър Збигнев Рау. Разговорът беше доста къс без всякаква учтивост, любезности и без даже замяна на ръкостискания. Продължи четири минути. Г-н министърът показа на посланика дипломатическа нота, която разказва обстановката и нашата позиция към целия случай. Г-н посланикът я одобри за сведения и напусна постройката на Министерство на външните работи “, изясни представителят на Министерство на външните работи Лукаш Яшина в диалог за TVP info.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР