Поради многобройните си незавършени творби Леонардо да Винчи вероятно е

...
Поради многобройните си незавършени творби Леонардо да Винчи вероятно е
Коментари Харесай

Гениалният Леонардо да Винчи страдал от дефицит на внимание и хиперактивност

Поради многочислените си незавършени произведения Леонардо да Винчи евентуално е страдал от синдрома на недостиг на вниманието, твърди италиански академик, представен от Ройтерс, оповестява Българска телеграфна агенция.

Тази догадка беше изказана от професора по психиатрия Марко Катани. По неговите думи геният на Ренесанса е страдал от заболяване, което доста постоянно се среща в актуалното общество - синдромът на недостиг на вниманието и хиперактивност.

" Аз мисля, че с това положение елементарно може да се изясни огромният брой незавършени творби в творчеството на Леонардо ", твърди Катани, който преподава в лондонския университет " Кингс колидж ". Ученият акцентира, че даже и най-известна творба на Да Винчи, портретът на Мона Лиза, е останал недовършен.

Споменатият синдром най-често се среща измежду децата, само че в наши дни не са редки случаите на диагностицирането му и при възрастните. Симптомите му се показват в некадърност да се извършват задания до дъно, заплеснатост, физическа и психическа свръхактивност.

Катани акцентира, че още от детството си Леонардо се е оплаквал, че не е успявал да приключи започнатото. Според негови съвременници той непрестанно прескачал от занятие на занятие. При това Да Винчи будувал по цели нощи, работел без да почива. По думите на Катани ренесансовият талант хвърлял прекалено доста старания в планирането на своите планове, а най-после му липсвала непримиримост, с цел да ги приключи.

Италианският психолог допуска, че защото Да Винчи е бил левичар, той сигурно с изключение на от упоменатия синдром е страдал и от дислексия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР