Поради липсата на прозрачност за фактите по от февруари 2021

...
Поради липсата на прозрачност за фактите по от февруари 2021
Коментари Харесай

От АКФ седем пъти искат достъп до информация заради поръчката за баня Овча купел

Поради неналичието на бистрота за обстоятелствата по от февруари 2021 година до в този момент Антикорупционният фонд (АКФ) насочи седем запитвания по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) до всички виновни институции.
Изненадващо на 13 април, ден преди отварянето на офертите по последната от трите за последните 2 години публични поръчки, зам.-кметът на София Тодор Чобанов е решил да приключи търга. Мотивите му са били, че съгласно контракта за европейско финансиране средствата са отпуснати единствено за строителните действия, само че не и за правенето на архитектурни планове – в несъгласие на оповестеното в поръчката. Днес от пресцентъра на Столична община оповестиха и че зам.-кметът Тодор Чобанов, който от години дава отговор за ориста на баните в София, е бил освободен от служба.
„ Прекратяването на тази противоречива социална поръчка е победа за обединените старания на гражданското общество и експертната общественост “, разяснява адв. Деница Руканова от правния екип на АКФ.
Още от февруари 2021 година АКФ стартира наблюдение1 на капиталовите планове и последвалите ги редица публични поръчки на Столична община по отношение на акомодацията на банята в Овча купел – културна полезност с локално значение, дело на популярния български проектант от XX в. Г. Овчаров. Реконструкцията на банята се осъществяваше по европейски план BG05M2OP001-1.001-0001-C03 – Изграждане и развиване на Център за върхови достижения „ Наследство БГ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014 – 2020.
Подадените от АКФ седем запитвания целяха да изяснят дали процедурите, подхванати от Столична община и Регионалния исторически музей – София подхождат със законодателството в региона на опазването на културното завещание, публичните поръчки, стадиите на капиталово планиране и условията към капиталовите планове по отношение на културни полезности, както и законосъобразното разходване на европейски фондове.
Запитванията имаха за цел да отговорят на основателните подозрения измежду експертната общественост и жителите на София за това, че:
банята ще бъде превърната в теоретичен център по европроект, а не в публично наличен балнеоложки център в интерес на гражданите;
има съществени разминавания в процеса на капиталово обмисляне и при подготовката на публичните поръчки за реставрацията и акомодацията на постройката, в това число проблеми при съгласуването на плановете с Института за недвижимото културно завещание заради неприемливо прибавяне на нови функционалности към тези на баня;
 Възлагат за реституция банята в Овча купел Възлагат за реституция банята в " Овча купел "
Инженерингова поръчка за акомодация и реституция на минералната баня в кв. Овча купел разгласи Столична община. Прогнозната стойност на пъ...
който и да завоюва поръчката е бил длъжен да надгради готовия абстрактен план на арх. Константин Пеев, шеф на " Екса арт " ЕООД, за което той е щял да получи от бъдещия реализатор на акомодацията 296 800 лв. без Данък добавена стойност.
„ Сред най-значимите нередности по реконструкцията на банята в Овча купел са неналичието на ясна визия на Столична община за ориста на културното завещание на София и по-конкретно в запазването му в достоверен тип, само че и за оптимално оползотворяване на термалните запаси на София, с каквито малко международни столици разполагат. “ добавя адв. Руканова.
„ Не на последно място, и в трите обявявани и прекратявани до момента поръчки има съществени проблеми: неспазване на законните процедури по координиране на архитектурни планове, неналичието на архитектурен конкурс и разискване, както и ограничението на конкуренцията с неналичието на уредени авторски права с създателя на идейния план – арх. К. Пеев от „ Екса арт “ ЕООД. Това води до неуместни условия в документите по поръчката, че идващите участници следва да заплатят на създателя 296 800 лв. без Данък добавена стойност, в случай че желаят да са реализатори по нея, което е неприемливо ограничение на правилото за конкуренцията. “
Напомняме, че през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова уволни заместника си Тодор Чобанов и като претекст уточни забавянето на реконструкцията на баните в Овча купел и Горна Баня.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР