Поради липса на разработен софтуер временна закрила за пристигащите в

...
Поради липса на разработен софтуер временна закрила за пристигащите в
Коментари Харесай

Под 0.5% от местата за настаняване в България са готови да приемат украинци

Поради липса на създаден програмен продукт краткотрайна протекция за идващите в България от Украйна поради войната все още се предлага само на пропускателните пунктове в Русе и Дуранкулак.

Това съобщи пред парламентарната комисия по туризъм полк. Валери Рачев, шеф на Националния спешен щаб към Министерския съвет, по отношение на бежанската рецесия. На съвещанието стана известно, че до този миг 95 места за настаняване, разполагащи с 18 276 кревати, са декларирали подготвеност да приютят украински жители. Общо записаните места за настаняване в страната са близо 20 хиляди, което значи, че под 0.5% са гостоприемни за разселените от Украйна поради войната. Интересът е най-вече от междинни и дребни хотели, както и къщи за посетители. Ще бъде основан краткотраен указател и на ведомствени и общински бази за настаняване.

Директивата за приемане на краткотрайна протекция бе задействана с решение на европейската комисия на 4 март, а пет дни по-късно бе въведена и от българското държавно управление. Тя дава опция при декларирано предпочитание бежанците да получават статут, даващ им права, сходни с тези на българските жители, като процедурата е доста по-бърза от тази за филантропична протекция, която е била главно желаната досега. Временната обаче е срочна - за 1 година. Българското държавно управление реши получилите краткотрайна протекция украинци да получат 40 лева дневно в границите на три месеца, които да бъдат ориентирани към местата за настаняване и да обезпечават нощувка и три хранения. За записалите се като търсещи работа помощта е за един месец. Вчера бизнесът заяви, че е подготвен да обезпечи 200 хиляди работни места по отношение на рецесията.

По думите на Рачев Агенцията за бежанците е основана да бъде статична, а в този момент трябвало да работи динамично. Агенцията ще остави минималния нужен личен състав в трите центъра за настаняване на бежанци от затворен вид, а другата част от личния състав ще се занимава с образование на фрагменти на Министерство на вътрешните работи, които да записват бежанците. Те ще посещават и местата за настаняване. Документът за краткотрайна протекция няма адресна регистрация, което е проблем за намиране на работа, само че се откри.

" Няма по какъв начин да стане с изключение на да въвлечем Министерство на вътрешните работи, програмата е да се обучат 800 души, с цел да приближим процеса оптимално до местата, където са настанени пристигналите от Украйна. "

Според последните данни на Рачев 90 хиляди украинци са влезнали в България от началото на войната, а над 42 хиляди от тях са останали в страната.

" На денонощие към 2500 души остават, каналите за влизане в страната са разнообразни, най-интензивни са частните. Транспортният бизнес по линия Одеса - Русе и Одеса - Силистра работи доста интензивно ", уточни той. Добави, че има сигнали за непридружавани деца, а те са най-уязвимата група, която може да стане жертва на трафика на хора. Призова хотелиерите да реагират и да подават сигнали, в случай че виждат нещо неправилно, допустимо най-бързо.

По време на съвещанието на комисията Любен Дилов от ГЕРБ съобщи, че оптимистичният сюжет е в страната да влязат 200 - 300 хиляди души от Украйна. Колегата му Красен Кралев попита какво се прави отбрана на българските жители, тъй като се очаквало влизането в България на престъпен контингент от Украйна, както и хора, взели участие във войната, със съответните психотравми. По негови данни имало увеличение на криминогенната конюнктура във Варна и Бургас и даде образец с неплащане на сметка в ресторант. Ръководещият спешния щаб отговори, че голямата част от хората, които влизат в България, са дами с деца, защото на мъжете сред 18 и 62 години е неразрешено да напущат Украйна.

Рачев загатна, че представители на локалната власт тук-там саботират процеса по настаняване на украинците, само че не пожела да даде детайлности.

Хотелите, настанили украинци, до 31 март ще получават 40-те лв. за всеки човек, само че от април тя ще е единствено за такива, получили краткотрайна протекция. Според настоящото решение на държавното управление до 31 март украинците би трябвало да решат дали желаят краткотрайна протекция. Срокът за настаняване и помощ на този стадий е очакван за три месеца. Бюджетът на помощта е 196 милиона лв.. Властите допускат в страната да остават най-много 500 души на денонощие.

Дори един украинец да е настанен самичък в стая, ще бъде платено за него, а максимумът би трябвало да е трима, с цел да са положителни изискванията. Хотелиери са дали данни, че пътуващите майки с деца желаят да бъдат настанявани с други майки с деца и по преценка в стая могат да бъдат настанявани двама възрастни с две деца. 60% от хората идват и с домашните си любимци.

Златомира Мострова от " ИТН " попита от кой обществен запас може да се откри информация за местата за настаняване и свободните хотели. Отговорът, който получи от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, е, че няма от кое място, а по-важното е хотелиерите да знаят къде да подадат поръчки за присъединяване в програмата. Тя даде поръчка на следващия ден на страницата на държавното управление и министерството да бъде оповестена информация по какъв начин се придвижва цялата процедура по настаняване и заплащане на цялата грижа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР