Поради липса на доклад за второ четене отпаднаха от дневния

...
Поради липса на доклад за второ четене отпаднаха от дневния
Коментари Харесай

Депутатите отложиха гласуването за размера на партийните субсидии


Поради липса на отчет за второ четене отпаднаха от дневния ред на парламент измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година за понижаване на партийната дотация. Предложението направи председателстващият съвещанието Емил Христов.

"За " предлагането му гласоподаваха 186 национални представиетли, "против " - 2 и "въздържали се " - 7, с което то бе признато. Измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година бяха прегледани от Бюджетна комисия през вчерашния ден и трябваше да са първа точка в дневния ред на депутатите за през днешния ден.

Промените плануват партийната дотация да бъде понижена от 11 лева на 1 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година Между двете четения на законопроекта постъпиха редица оферти от парламентарните групи. На съвещанието на отрасловата комисия бе признато предлагането на ръководещите общините и страната да дават безплатно офиси на политическите партии, както и това на Движение за права и свободи да отпадне ограничаването физически и юридически лица да финансират политическите обединения. Предложението на Движение за права и свободи бе заложено в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се променя Законът за политическите партии. В до момента настоящите разпореждания активността на политическите партии се финансира от лични доходи и от държавна дотация.

Депутатите от Комисията отхвърлиха другото предложение на Движение за права и свободи за 0 лева партийна дотация за фактически получен глас. Отхвърлено бе на комисия предлагането на Българска социалистическа партия партиите да преведат на държавния бюджет неусвоените към 3 юни средства от държавната си дотация. Не бе признато от отрасловата комисия предлагането на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лева Достатъчно гласове не получи и предлагането на Вътрешна македонска революционна организация размерът на дотацията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лева, както и партиите, които имат парламентарни групи да получават спомагателни дотации.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР