Поради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по

...
Поради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по
Коментари Харесай

Започват проверки за качеството на млечните продукти по училищните схеми

Поради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени артикули по европейската скица „ Училищно мляко “, Държавна фирма „ Земеделие “ взаимно с представители на БАБХ стартират инспекции на утвърдените претенденти по програмата. По схемата „ Училищно мляко “ следва да се разпределят само мляко и млечни артикули, включени в листата по приложение № 3 от Наредба за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения - Схема „ Училищен плод" и Схема „ Училищно мляко “, а точно:

-Прясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, попадащо под номенклатурен код по КН 040120;

-Кисело мляко с масленост 2%, попадащо под номенклатурни кодове по КН 04031011 и - категория I;

-Бяло саламурено сирене и кашкавал, попадащи под номенклатурен код по КН 0406

Допустимите по схемата артикули следва да са създадени от сурово мляко, което дава отговор на условията на приложение III, секция IX, глава I, т. 3 от Регламент (ЕО) № 853/2004. Млечните артикули би трябвало да са създадени в утвърдени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в самостоятелни или неиндивидуални опаковки с ненарушена целокупност. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в образователни заведения, които разполагат с пространства за подготвяне или разпределяне на храна, регистрирани по реда на член 12 от Закона за храните.

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят само в самостоятелни опаковки, без значение дали образователните заведения разполагат с пространства, регистрирани по чл.12 от Закона за храните.

Доставяните в образователните заведения млека и млечни артикули би трябвало да носят идентификационна маркировка в сходство с приложение II, раздел I от Регламент (ЕО) № 853/2004 и да бъдат придружавани по време на доставката и превозването от търговски документ (съгласно Регламент за осъществяване (ЕС) № 931/2011 на Комисията от 19 септември 2011 г.)

Всеки артикул, който не дава отговор на посочените нагоре критерии е безусловно неприемлив по европейската стратегия „ Училищно мляко “ и не следва да бъде одобряван и раздаван на учениците и децата в образователните заведения. В случай на открити нередности във връзка с качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат глобени, а утвърждението им може да бъде краткотрайно спряно или отнето.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР