Поради голямата нужда и липса на време банката се принуждава

...
Поради голямата нужда и липса на време банката се принуждава
Коментари Харесай

Парична афера с лика на Ботев и цар Борис разтърсва България преди 94 години

Поради огромната потребност и липса на време банката се принуждава да пусне емисия единствено от 5000 лв., която да се отпечата не в чужбина, а у нас, в Държавната печатница.

За 45 дни при започване на октомври 1924 година първите серии от емисията са пуснати в обращение.

И защото върху банкнотата от 5000 лв. е отпечатан портрет на Ботев, с портрет на цар Борис от другата, новите парични знаци бързо са наречени от жителите “ботевки”. Първите, пуснати от превратаджиите. Ще мине година и полицията с доста старания и безстрашие ще разкрие най-голямата спекулация с подправени български банкноти. Основните герои в екшъна са Симеон Бурев, Никола Пецов и австрийският жител Фондрак, които на територията на столицата провеждат мощна фалшификаторска група, състояща се от 40 души. За набиране на нужната печатна техника Бурев и Пецов отпътуват за Виена. Без да се замислят, те пускат вестникарска публикация, че търсят инженер. За подобен е избран след изпит и двудневни увещания, че ще стане милионер, 30-годишният инженер Йохан Костка.

Оказва се, че авансово закупената от Дания хартия не става за отпечатване на подправените каймета и по предложение точно на Костка от Лайпциг са обезпечени четири машини за произвеждане на хартия. Комбинаторите считат да започват бизнеса си в Трявна под прикритието на дружество за произвеждане и преправка на хартия. Планът не сработва и машините по неотложност са трансферирани в София. След несполучлив опит да се печатат подправени стодоларови банкноти, емисия 1922 година, се взема решение да се фалшифицират новите 5000-левови банкноти, които са по-лесни за подражаване. Започва разпространение на лимитирани количества подправени левове.


Старата постройка на Българска народна банка, през днешния ден на ул. Александър Батенберг 12, София

Апетитът идва с яденето. Организаторите се вземат решение на опасен “голям” удар. До края на юни 1925 година групата приготвя за разпространение над 10 000 подправени банкноти. При пласмент на едро това прави над 50 милиона лeвa!
Хората, отговарящи за разпращането на подправените пари, са трима плевенчани, които вместо да търсят повече медиатори, вземат решение да се свържат напряко с един от касиерите на Българска народна банка. Касиерът се пазари за комисионата си, дава обещание да включи в акцията и човек от управлението на банката.

Решено е на 17 ноември 1925 година да бъдат сменени 15 милиона подправени лв. за толкоз същински от Българска народна банка

В уречения ден вместо касиера, заречен подпомагане, се появява полицията, известена от него. Заловените “ботевки” са с доста положително качество - отпечатани на хартия с копринени влакна, като даже заблуждават при огледа основния касиер на Българска народна банка Михаил Ванков и едвам след спомагателна задълбочена експертиза са открити значителните разлики. Веднага след залавянето на подправената партида е решено да се изтегли от обращение цялата емисия. Главатарите на незаконната група получават надлежно 7, 10 и 15 години затвор, като са задължени да платят и обезщетение от по 1 047 000 лв..

През 1926 година “ботевките” са изтеглени от пазара и са сменени от нови банкноти от 5000 лв., отпечатани от лондонската компания “Брадбъри, Уилкинсън и компания”, с което се поставя точка на най-шумната фалшификаторска спекулация в Царство България, възкресена пътем в романа на Милен Русков “Чамкория”. Именно от него научаваме, че на 8 април 1928 година във Виена е хванат Симеон Бурев, който единствен съумява да се измъкне от ръцете на закона при полицейската акция на 17 ноември 1925 година

Борислав ГЪРДЕВ
/вестник "Над 55 "/

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР