Поради форсмажорни обстоятелства, каквито са тези с новия коронавирус, и

...
Поради форсмажорни обстоятелства, каквито са тези с новия коронавирус, и
Коментари Харесай

Как да си вземем обратно парите за отменена почивка заради коронавируса

Поради форсмажорни условия, каквито са тези с новия ковид, и потребителите могат да изискат назад парите си, и самият туроператор може да откаже контракта. Това съобщи пред bTV ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Той акцентира, че е значимо да се прави разграничаване сред пакетно пътешестване, закупено от туроператор или организация, и самостоятелна резервация.

„ Потребителите да знаят, че имат опцията да прекратят своя контракт досега на самото тръгване. Именно по тази причина не предлагаме пакетите да бъдат отказвани “, изясни той.



По думите му има постъпили към 25-30 тъжби от консуматори, които желаят да получат назад парите си за пътешестване, само че получават отвод от туроператорите.

Причина за това е, че част от пътуванията са надалеч във времето, добави Маргаритов.

Данни на Института за оценки и разбори в туризма сочат, че има растеж на идващи чужденци в България, само че цифрите спадат през месеците февруари и март, когато е и пикът на новата болест.

Отчита се и отлив на италиански жители у нас. Италия е най-тежко засегнатата от COVID-19 европейска страна. Спадове има и в пътуванията на българи на Апенините.

Румен Драганов от Института съобщи, че най-големият проблем на хотелиери и туроператори е, че би трябвало да запазят доверието на своите клиенти.

„ На всички е ясно, че интервалът на вируса ще мине и в този момент цялата туристическа промишленост е ориентирана какво ще се случи по-късно “, изясни той.



По думите му има терзание в сектора, само че числата по месеци вървят с растеж. Според него спадовете за Италия не са тревожна наклонност, защото страната не е затворена напълно, а България има съществени стопански връзки с нея.

Лиляна Арсова от Министерство на туризма акцентира, че обстановката е динамична.

Според нея има терзания, само че те не би трябвало да водят до суматоха в туристическия отрасъл.

Когато става въпрос за прилагане на туристически пакет, специалистът поучава, че би трябвало да се срещнем с всички рекомендации на външното и здравното министерства.

Така можем да се срещнем по какъв начин да постъпим и да отправим молба за преустановяване на контракта за пътешестване.

Освен това и Арсова прикани потребителите да не отхвърлят своите пътувания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР