Поради административно забавяне много нови лекарствени терапии, които гражданите в

...
Поради административно забавяне много нови лекарствени терапии, които гражданите в
Коментари Харесай

Пациентите могат да останат без достъп до животоспасяващи лекарства

Поради административно закъснение доста нови лекарствени лечения, които жителите в множеството европейски страни получават, може да останат недостъпни за българските пациенти през 2019 година За това предизвести в свое известие Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Някои от новите лечения са животоспасяващи, дават повече благоприятни условия за лекуване за хиляди пациенти, а в някои случаи може даже да са по-изгодни за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Голяма част от тях от години са одобрени и необятно употребявани в множеството европейски страни, означават от Асоциацията.

Защо се е получило забавянето?

Тазгодишното забавяне е резултат от поредност от забавяния на административни процедури. През септември 2018 година Комисията по оценка на здравните технологии (ОЗТ) по разнообразни аргументи не съумява да организира редица съвещания. Комисията по ОЗТ е тази, която въз основата на научни доказателства за лечебната изгода, удължение на продължителността на живота и възстановяване качеството на живот, понижаване на затрудненията от главното заболяване, изгоди, показани посредством извоювани години живот, съществуване или липса на опция за лекуване на болестта, разноски за терапия с лекарствения артикул и съпоставяне на разноските за терапия с наличните други възможности, съответствие разход - резултат, икономическа оценка на спомагателните изгоди, както и доста други критерии, би трябвало да реши дали да предлага заплащането на новите медикаменти от НЗОК. Въпреки към този момент извършеното през октомври съвещание на Комисията, закъснението може да не даде опция редица нови лечения да бъдат прегледани и оценени в плануваните периоди, декларират от Асоциацията.

" Надяваме се, че това не е продължение на опитите за ограничение на достъпа на българските пациенти до модерно лекарствено лекуване, които започнаха с анулирания при започване на 2018 година мораториум и продължиха с така наречен " следене на резултата на лечението ", което на процедура не се прави, само че пречи новите медикаменти да се изписват от лекарите ", разяснява Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), представен в известието. Той посочи, че няма да се постанова орязване на достъпа до модерно лекуване, в случай че се спрат станалите обществено известни престъпни практики, при които НЗОК заплаща медикаменти, само че продуктите се изнасят и не стигат до пациентите.

Възможно е и да възникне и закъснение на договарянето на отстъпки от НЗОК с компаниите-производителки на лекарствени артикули. За да стартира заплащането им от НЗОК през 2019 година, е належащо да се договорят отстъпки с фирмите -производители, като по този начин се реализиран преференциални за България условия. Оставащите месеци до края на 2018 година могат да не са задоволителни за осъществяване на договарянето, а все още към момента няма подписан нито един контракт за отстъпка.

От НЗОК бяха безапелационни пред Dir.bg, че договарянето върви по график.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР