Поръчки за 57 млн. лв. е спечелила съпругата на шефа

...
Поръчки за 57 млн. лв. е спечелила съпругата на шефа
Коментари Харесай

Не е лошо! 57 000 000 лв. за съпругата на шефа на Държавния резерв

Поръчки за 57 млн. лева е спечелила брачната половинка на шефа на Държавния запас. Концентрацията на публични поръчки в една компания постоянно е сигнална лампичка, изключително в случай че работи в бранш, в който по принцип конкуренцията е висока. В тази роля е охранителната компания "Мултифорс А.С. ", която е на брачната половинка на ръководителя на Държавния запас Станимир Пеев - Магдалена Пеева.
Проверка на "Капитал " сподели, че компанията й има над 100 контракта на обща стойност 57.5 млн. лв. за 10 години. Името на компанията в този момент стана настоящо около нов контракт за невъоръжена защита с Агенцията по заетостта на стойност над 3.2 млн. лв.. Пряк спор на ползи няма, само че фактът е, че брачната половинка на върховен държавен чиновник има скупчване на контракти с държавни ведомства и компании. Част от поръчките са с гарант Министерство на защитата, а запасът поддържа военните ресурси.
Пред "Капитал " Магдалена Пеева изясни, че "Мултифорс А.С. " извършва държавни поръчки за защита още от 1995 година и е профилирана в обезпечаването на сигурността на по-рискови обекти. "В сдружението работят над 1100 индивида, за предходната година облагата е към 1 млн. лева, което е под 10% от приходите ", съобщи още тя. По думите й също по този начин "Мултифорс А.С. " е спечелила единствено дребна част от поръчките, в които е взела участие.

Любимият охранител
"Мултифорс А.С. " е постоянен победител в търговете за защита на някои ведомства и държавни компании от 2007 година, когато е основан Регистърът на публичните поръчки и тази информация става обществена. Сред избралите я са министерствата на земеделието и храните, на превоза, на защитата, на стопанската система, софийската регионална администрация, НЕК, "Топлофикация София ", УНСС и други. Дори през 2015 година Агенцията по заетостта е сключила още един контракт с нея за 2.2 млн. лв..
Периодично в медиите са се появявали информации за договорите на охранителната компания и свързаността й с шефа на запаса, само че последствия не е имало. Разбира се, в това, че брачната половинка на върховен държавен служител печели милиони от страната, няма нищо нелегално. Фактът, че тази компания е толкоз желана от голям брой държавни структури обаче, повдига въпроси.

С помощта на военните
Пеев управлява Държавния запас още от първия кабинет на Борисов. А преди този момент беше областен кмет на Панчарево.
"Мултифорс А.С. " е основана още през далечната 1994 година, като последният и лиценз за осъществяване на охранителна активност в България е от 2004 година. Бизнесът й обаче се разраства доста през 2007 година, когато Станимир Пеев става кмет на столичния регион, а София се управлява от Бойко Борисов. За интервал от година и половина са подписани десетки съглашения с Изпълнителната организация "Държавна благосъстоятелност на Министерството на защитата " за защита на разнообразни армейски обекти. От това "Мултифорс А.С. " получава доходи за над 1.5 млн. лв..
В интервала 2008-2009 година главен възложител на сдружението на Магдалена Пеева става самото Министерство на защитата. Приходите също се усилват - до над 6.5 млн. лв.. През 2012 година следва още един контракт за 1.8 млн. лева с това ведомство, а последният подобен е от 2015 година - за 671 хиляди лв..
Общо "Мултифорс А.С. " е взела над 10 млн. лв. от структурите на МО.

УНСС и други
Първият огромен контракт на "Мултифорс А.С. " става факт през август 2012 година Той е за 3 млн. лева и планува охранителни услуги в постройките на Университета за национално и международно стопанство за период от 60 месеца. През 2017 година сдружението печели нов 5-годишен контракт с УНСС, този път за 4.13 млн. лв..
През 2013 година клиенти на Магдалена Пеева стават Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (393 хиляди лева.), Националният военноисторически музей (462 хиляди лева.), както и регионалната администрация на Софийска област (388 хиляди лева.).
Година по-късно пък идва и договорът за 1.8 млн. лева с Министерството на земеделието и храните за физическа денонощна въоръжена защита на сложни и значими язовири.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР