Поръчката за чистенето на София няма да доведе до сериозни

Поръчката за чистенето на София няма да доведе до сериозни ...

Спорната поръчка за чистенето в София ще затвърди статуквото в бизнеса.


Поръчката за чистенето на София няма да доведе до сериозни размествания в бизнеса с боклука. Кандидатите за търга за 435 млн. лева са все познати играчи, а от сега е почти сигурно, че консорциуми, в които влизат фирми около "Титан" и братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще продължат да събират отпадъците, мият и метат улиците и тротоарите за още 5 години.

Румен Гайтански, известен като Вълка, също се опитва да вземе официално голям дял от бизнеса с боклука в столицата. С две свои фирми той кандидатства за обслужването на 11 от 24-те столични района. В момента официално дружествата на Гайтански нямат договори с общината, но реално работят в града, макар и на доста по-малка територия.

Офертите на участниците в поръчката за чистенето, обявена месеци преди местните избори и в разгара на лятото, бяха отворени във вторник. Търгът предизвика критики от всички основни конкуренти на настоящия кмет и кандидат за нов мандат на поста Йорданка Фандъкова. Причината е, че такава мащабна поръчка – една от най-големите в Столична община - се разиграва точно преди изборите.

Участниците обаче не са изненада. Повечето от тях и в момента извършват тази дейност в София или през годините са имали договори с местната власт или са участвали и в предходни процедури.

"Титан" почти без конкуренция

Източник: mediapool.bg