Поръчка за строителство на кучешки приют обяви община Смолян. Съществуващата

...
Поръчка за строителство на кучешки приют обяви община Смолян. Съществуващата
Коментари Харесай

Кучешки приют ще строят в Смолян

Поръчка за строителство на кучешки подслон разгласи община Смолян. Съществуващата постройка „ ветеринарна амбулатория за безстопанствени кучета “ се намира сред кварталите Райково и Устово. Прогнозната стойност на плануваните действия е 269 999 лв. без Данък добавена стойност.
Предвидено е вътрешно преустрояване на съществуващата постройка, изработка на пристройка към нея, стоманобетонова рампа, железен заслон, отчасти създаване на подпорна стена, оформяне на дворното пространство и монтаж на ограда по имотните граници.
Вътрешното преустрояване включва унищожаване на тухлени зидове с височина до 2 метра, изработка на боксове посредством монтаж на нови преградни стени от термопанели, нови преградни зидове за оформяне на манипулационна и осъществяване на довършителни работи –настилки, мазилки, боядисване и други
Пристройката ще е откъм северната страна на сегашната постройка и в нея ще се оформят боксове за засегнати и заболели кучета.
По южната фасада на постройката ще се построи стоманобетонова рампа за обезпечаване на достъп за хора в неравностойно състояние.  Ще се построи също хале с пет еднотипни бетонови площадки с железни навеси за боксове за краткотрайно престояване на бездомни кучета на покрито и намерено, които да бъдат оборудвани с къщи за кучета и затворени с оградна мрежа.
За подсилване на парцела е планувано да се построи стоманобетонова подпорна стена с обща дължина към 83,99 м и височина от 2,50 м до 3,50 м., като в първия стадий ще се изградят три от тях. Предвижда се площадково и вътрешно сградно водоснабдяване и канализация на обекта,  дворно осветяване, мълниезащитна уредба и дворно видеонаблюдение с четири камери.
Парите за създаване на подслон са отпуснати с разпореждане на Министерския съвет. Срокът за подаване на предложения е 11-ти ноември, а отварянето им ще стане на идващия ден.
Припомняме, че през 2001 година приютът, който действаше в Смолян, е бил вписан като ветеринарна амбулатория за бездомни кучета с потенциал 62 бр. животни. През 2008 година РВМС издаде уверение за регистрация на животновъден обект СЗ „ Зооветеринарен комплекс “ с потенциал 32 броя.   
За последните 4 години от активността на приюта бяха заделени 196 хиляди лв. от общинския бюджет. Данните за този интервал бяха следните: 3202 безстопанствени кучета - уловени, 2900 -кастрирани, 63 – умъртвени, 2861 - върнати по местата, откъдето са били уловени, 135 - осиновени.
Още при ръководството на екскмета Дора Янкова се разбра, че приютът не дава отговор на законовите условия. Той бе затворен през май месец 2011 година На входната врата залепиха записка с надпис: “Уважаеми съграждани, уведомяваме ви, че от 16.05.2011 година Общински подслон за безстопанствени кучета – Смолян краткотрайно е прекратил активността си ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР