Поръчка за спасителни проучвания на стойност 48 млн. лв. спечели

...
Поръчка за спасителни проучвания на стойност 48 млн. лв. спечели
Коментари Харесай

Поръчка за спасителни проучвания на стойност 48 млн. лв. възложи АПИ

Поръчка за избавителни изследвания на стойност 48 млн. лева завоюва Националният археологически институт с музей към Българска академия на науките. Възложител е Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), с която е подписано съответното рамково съглашение за период от четири години
Обществената поръчка е за осъществяване на избавителни теренни археологически изследвания по трасетата на инфраструктурни планове, благосъстоятелност на АПИ.
В оповестената през януари месец тази година процедура АПИ искаше да откри реализатор, който има дееспособност, а също по този начин механически и професионални качества за осъществяване на избавителни теренни археологически изследвания.
Планът е преди да се стартира осъществяването на пътно строителство да се положат старания за търсене на археологически обекти като се проведат съответните археологически разкопки. Целта е да се опази културното археологическо завещание и да не се допусне заличаване на археологически обекти.
Вчера от Пътната организация оповестиха, че близо 2,4 млн. лева ще бъдат вложени в археологически изследвания по трасетата на пътни обекти, които сега се построяват.
АПИ разгласи по рамковото съглашение сред АПИ и НАИМ-БАН три предложения по Закон за обществените поръчки за осъществяване на археологически изследвания. Те са за археологически обекти на Софийския околовръстен път, в сектора от пътен възел „ Цариградско шосе “ до пътен възел „ Младост “, и на автомагистрала „ Хемус “.
При осъществяването на огромни пътни обекти АПИ е възложител както на дейностите по създаване на правите, по този начин и на археологическите изследвания.
По трасето на Софийския околовръстен път ще бъде изследван археологически обект при 36-ти км. Той е регистриран при археологическото наблюдаване, осъществявано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна ера. Прогнозната стойност на поръчката е 110 000 лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване 30 дни.
На Автомагистрала „ Хемус “ ще бъдат направени избавителни археологически изследвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътна връзка с път I-4, край местността Боаза. С възлагането ще продължи изследването на единия обект, открит в края на 2019 година Счита се, че той е от римския интервал, от средата на II-ри доникъде на III-ти век, както и на втория обект регистриран като ранносредновековен металургичен център. Индикативната стойност на поръчката е 751 000 лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване 60 дни.
Проучвания ще бъдат направени и на три археологически обекта по трасето на Автомагистрала „ Хемус “ на територията на област Шумен. Индикативната стойност е 1 505 000 лева без Данък добавена стойност, а срокът сред 60 и 90 дни за обособените обекти. По тази поръчка продължава изследването на открити структури от Късната бронзова ера и Халколита. Ще бъдат проучени и още два нови обекта – един от римската ера III-IV в. след Хр. и втори от ранното средновековие IX-Х век.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР