Поръчка за разширение на училището в Рибново на стойност 6

...
Поръчка за разширение на училището в Рибново на стойност 6
Коментари Харесай

В Рибново шест класа се въртят, деца учат по коридори, мазета и работилници

Поръчка за уголемение на учебното заведение в Рибново на стойност 6 млн. лева с Данък добавена стойност е оповестил шефът му Манчо Джурков.
В момента децата от гърменското село в СУ „ Йордан Йовков “ са 500 на брой. Класните стаи са 32, паралелките са главно 24 плюс 14 възпитателски, общо 38.
„ Шест класа се „ въртят “, нямат си класна стая, те са бездомни. Ние сме на двусменен режим, в случай че би трябвало да минем на едносменен, каквито са желанията на министерството, тогава ще са ни нужни още повече стаи “, споделя шефът Джурков.
Той удостоверява, че за децата е доста неприятно, само че по този начин е от години - след всеки час ученикът взима чантата и върви по коридорите и етажите до друга класна стая, вместо в междучасието да си прегледа урока.  
„ Учат в коридори, пригодени за класни стаи, учат в столовата, в изби, в работилници – всяко пространство, което може да се употребява като място, където да ги съберем. Най-малките са с преимущество - те си имат класни стаи. По-големите обикалят. Някои с това ги плашим, че ще ги създадем бездомни. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно “, разяснява учебният началник. 

Обявената от него поръчка е инженерингова – за планиране, СМР и авторски контрол. В документите написа, че тя се афишира при неосигурено финансиране. Обектът е планувано да се извършва на стадии. Първо, създаване на напълно нов образователен корпус. Второ, възстановяване на материално-техническата база на остарялото учебно заведение, която е извънредно влошена, използване на енергийно-ефективни ограничения, ограничения за обезпечаване на налична среда, настоящ ремонт, обзавеждане и съоръжение. Третият стадий е реорганизация и благоустрояване на дворното пространство.
С ремонта и разширението би трябвало да се реши казусът със усложнения образователен развой, дефицита на класни стаи за огромния брой възпитаници и провеждането на естествен образователен развой.
„ Имах среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, той пое ангажимент да обезпечи финансиране за уголемение на учебното заведение. И в сметката ни към този момент са постъпили 300 000 лв.. Те ще са задоволителни за работния план. Мисля, че не би трябвало да има спор за нуждата от тези средства, още повече, че образованието е оповестено за приоритет на България “, споделя Джуркин.

По думите му инвестицията в обучение е най-важна, още повече в свят, в който образованието ще е цялостен живот и предстоящо ще се ускорява ролята на просветителната институция.
„ Аз съм уверен, че след 20 години сума специалности ще изчезнат. Ние би трябвало да бъдем в крайник с технологиите и колкото човек е по-образован, шансът му да се оправи с провокациите е по-голям. За мен обаче е изключително значимо и възпитанието. Това, което имат като човещина, добрина, почитание, съпричастност - нашите мюсюлмански полезности от фамилията, нищо не ни пречи да ги надграждаме. Компромиси с истината, с положителното, с човещината - безконечните категории, не трябва да се позволяват и нетрябва да залитаме от една прекаленост в друга “, е безапелационен школският шеф.
Най-важно по думите му е да образоваме децата, тъй като единствено по този метод ще имаме България, която желаеме.
Според него обстановката, в която е учебното заведение в Рибново, е в някаква степен от изгода за децата, тъй като това е част от учебното заведение на живота. „ И отсега нататък не всичко ще бъде идеално, а по този метод се приготвят за действителността “,  казва той с концепцията, че на обстановката може да се огледа и от положителна страна. 
Посочва, че родителите демонстрират схващане, само че за по-голямата част от тях образованието не е приоритет №1.
„ Нашите родителите имаха едни възрожденски разбирания - те знаеха, че образованието е нещо хубаво като религията. Навремето каквото кажеше даскала, беше закон. И не се умуваше. А в този момент всеки гони парáта. Аз по тази причина съм  за целодневно образование. Децата от заран до вечер да са в учебно заведение - да учат, да играят, да спортуват, тъй като улицата не възпитава, в къщи необразовани родители, които непрестанно тичат и гонят някакви пари, множеството деца са оставени на баби и дядовци. А инвестицията в обучение идват доста късно. Това е развой, който желае дълго самообладание. Все едно ние в този момент сеем, само че плодът ще го бере идващото потомство “, изяснява шефът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР