Поръчка за 400 хиляди лева и разлика от само два

...
Поръчка за 400 хиляди лева и разлика от само два
Коментари Харесай

Съмнения около обществена поръчка: 2 см разлика в дължината на роял определят победителя


Поръчка за 400 хиляди лв. и разлика от единствено два сантиметра сред съперниците за нов роял в Държавната опера в Пловдив.

Българските представители на едната от международните компании за направа на концертни рояли настояват, че тази социална поръчка в музикалния бранш у нас е направена по този начин, че да бъде извоювана от съответен снабдител.

Вече 40 години в Пловдив не е купуван нов музикален инстумент. „ Много международни актьори отхвърлят да изнасят концерти в „ Eвропейската столица на културата “ заради липса на добър професионален инструмент “, споделят от там.



Операта афишира конкурс за роял. Двама се включват в надпреварата. Петър Савчов е представител на едната компания, изработила този модел.

Фирмата не печели поръчката. Савчов споделя, че е направена по този начин, че да съотвества на параметрите на съответен модел и вносител. Едва два сантиметра не доближават на концертния роял, с цел да дава отговор на критериите в публичната поръчка. „ Изискването беше най-малко 274,максимум 280. Нашия е 272 “, споделя Савчов.

Роялът на компанията, спечелила поръчката, е с дължина тъкмо 274 сантиметра. „ Имаше нещо сходно с поръчката за коли за Народно събрание. Точно избрана марка беше спечелила. По същия метод стана и с роялите “, споделя Савчов.



90 % от поръчките за рояли в България печели същата компания, определена и в Пловдив. Потърсихме за коментар и Държаваната опера в Пловдив. От там избраха да ни отговорвят документално.

„ Операта не е лимитирала по никакъв метод опцията за присъединяване на български или задгранични производители, снабдители или дистрибутори, нито опцията им за присъединяване като обединявания в публичната поръчка “, споделят от операта.



Петър Савчов не апелира решението. „ Борбата ни е този закон да бъде изменен и когато се разпореждат публични поръчки да бъдат направени за всички “, споделя Савчов.

Все отново в музикалните среди не е загадка, че спечелилият в Пловидив роял е най-предпочитаният инстумент за пианистите в света.

Очаква се роялът да бъде доставен в Пловдив в края на тази година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР