Популярното море от звезди на Малдивите е отчасти факт, отчасти

...
Популярното море от звезди на Малдивите е отчасти факт, отчасти
Коментари Харесай

Как едно измислено море се превърна в туристическа атракция на Малдивите

Популярното " море от звезди " на Малдивите е частично факт, частично небивалица - само че това единствено усилва мистерията на една от най-големите туристически атракции в страната
Блестящата повърхност на Индийския океан свети в синьо в тъмното, като че ли звездите са потопени под водата, откакто са паднали от небето. По бреговата линия още дребни звездни точки са подмятани от вълните и падат на плажа, осветявайки мокрия пясък като отражение на нощното небе. Само за момент изчезват а в сенките. Ако в този момент потопите ръката си в трептящата синя вода, яркостта се ускорява, сходно на вихрена вселена.

Тази невероятна панорама, известна като " Морето от звезди ", е една от най-високо оценените атракции на Малдивите. Зашеметяващите му фотоси се популяризират в интернет, вдъхновявайки авантюристичните пътешественици да го търсят. Но малко на брой са единомислещи къде тъкмо можете да откриете " Звездното море " на Малдивите.

Това е по този начин, тъй като Морето на звездите в действителност не съществува. Нека внесем още изясненост - мистериозното Звездно море на Малдивите не съществува като географско място. Причината за това е, че тези вълшебен изглеждащи светлини са биолуминесцентен планктон.
 Снимка: iStock by Getty Images
" Когато хората споделят, че желаят да видят Звездното море на Малдивите, те в действителност желаят да видят химическа реакция - това е биолуминесцентен планктон ", споделя морският биолог и водещ на излъчвания за дивата природа Лорън Артър.

Тя изяснява, че биолуминесценцията е химическа реакция, при която се получава светлина, до момента в който планктонът е събирателно разбиране за микроскопични организми, които не могат да управляват придвижванията си - те просто плуват в теченията. Не целият планктон е кадърен да излъчва светлина (само избрани типове могат да го правят), само че даже и тогава те не излъчват светлина от самото начало, а единствено когато са обезпокоени - прибавя тя. " Няма едно съответно място, където да откриете биолуминесцентен планктон. Той може да се откри на всички места на Малдивите или даже на всички места по света, където има планктон.

Това значи, че въпреки фамозното Звездно море на Малдивите да не съществува, въпреки всичко можете да видите нещо, което наподобява на море от звезди - въпреки че да станете очевидци на това значително зависи от шанса.
 Снимка: iStock by Getty Images
Кога имате максимален късмет да видите море от звезди на Малдивите? Посетете островите по време на югозападния мусон (който стартира през април и продължава до октомври), когато теченията задвижват планктона от югозапад към североизточната част на страната и се откриват най-големи количества.  Има по-голям късмет да го видите под водата, в сравнение с сушата. Най-вълнуващият метод е в случай че се гмуркате през нощта. Изживяването е незабравимо и несравнимо с нищо.

Няколко центъра за гмуркане и водни спортове, като да вземем за пример Maafushi Dive & Watersports, могат да обезпечат нощни екскурзии с шнорхел при поискване, с цел да ви оказват помощ в търсенето на биолуминесцентен планктон.

Повечето морски биолози към момента търсят пояснение за какво два малдивски острова са станали известни като мястото, където може да се види " Морето на звездите ". Изглежда невероятно планктонът да бъде притеглен от един-единствен остров.

 Но в случай че сте един от 320 000 души по света, които месечно търсят в Гугъл " море от звезди ", евентуално сте намерили безчет източници, които ви приканват да отидете до Вааду или Ваду. Вааду е обитаем остров в атола Раа с население от 626 души, до момента в който Адааран Престиж Ваду е частен курортен остров, ситуиран на към 120 благи в атола Южно Мале.

Препратките към тези два острова датират от 2013 година, когато фотоси на плаж, затрупан с хубав биолуминисцентен планктон, стават известни. Като място беше посочен Вааду или Ваду и те не престават да се популяризират и до през днешния ден. Оказва се, че споменаването на Ваду евентуално е било правописна неточност - от курорта декларират, че в никакъв случай не са виждали доста биолуминесцентен планктон, макар че в предишното там е било снимано известно количество. 

Целият интернет звук към Вааду оказа помощ за основаването на районна туристическа промишленост, а преди четири месеца Исмаил " Иси " Насер отвори първата къща за посетители във Вааду - Vaadhoo View Inn. Според Насир, макар че биолуминесцентният планктон може да се появи на всички места на Малдивите, фотосите на Вааду са привлекли доста пасажери към региона, с цел да го търсят. Преди това те са можели да отседнат единствено на околните частни курортни острови и да отидат до такава степен с лодка, само че Насир е решил да развие локален туризъм на Вааду, с цел да извлече директна изгода за общността.   " Помислих си, че това ще бъде чудесна опция да покажа острова на целия свят ", споделя Насер. " Въпреки че разполагаме с невероятни естествени запаси като биолуминесцентен планктон и манти, никой не би имал опция да остане тук, в случай че не отворим вратите за него. Не можем в никакъв случай да го подсигуряваме, само че бих споделил, че през 90 % от годината е допустимо да се види най-малко малко биолуминесцентен планктон тук. "
 Снимка: iStock by Getty Images
И въпреки че Вааду сигурно не е единственият остров, на който пасажерите могат да имат шанса да видят биолуминисцентен планктон, парите, генерирани от туристите, които го търсят, отиват непосредствено в локални самостоятелни услуги като магазини за хранителни артикули и кафенета.

Този тип туризъм е позволен на Малдивите едвам от 2009 година, когато къщите за посетители в островните общности бяха узаконени. Преди това туристите можеха да отсядат единствено в частни курортни острови, ръководени от хотелски марки, и бяха изцяло изолирани от локалните поданици.

Подобно на Вааду, доста от 188-те обитаеми острова на Малдивите са дребни и имат минимално светлинно замърсяване на плажовете. Това е по този начин, тъй като малдивците нормално не строят навръх брега, за разлика от множеството курортни острови, които задоволяват туристическия вкус за плажни вили и заведения за хранене над водата, и хвърлящи изкуствена светлина върху бреговата линия. Тъмнината по плажовете на островните селища може да улесни наблюдаването на биолуминесцентен планктон, в случай че има подобен. И по-малко обитаемоте обитаеми острови към Малдивите, като Фулидху в атола Вааву или Дхангети и Дхигура в атола Южен Ари, ще имат най-тъмните плажове; Дхигура има двукилометров сектор, който е изцяло незастроен.

Това звездно море е като изпълнено с дребни диаманти под водата - и е най-красивото нещо, което в миналото ще видите.
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР