Популярно е мнението, че по няколко плодове и зеленчуци на

...
Популярно е мнението, че по няколко плодове и зеленчуци на
Коментари Харесай

Тайната на оптималното здраве е проста

Популярно е мнението, че по няколко плодове и зеленчуци дневно, приемане на доста витамини, уравновесено количество протеини, въглехидрати и мазнини ни дава всичко, от което имаме потребност, с цел да сме здрави.

Скорошно английско изследване обаче сочи, че това е единствено дребна част от нещата, които са верни за здравето ни. Всъщност, в случай че следвате гореизброените правила, сигурно няма да бъдете в най-хубавата си форма съгласно тези проучвания, без значение какъв брой моркова консумирате дневно.

Според британския диетолог, доктор Меган Роси, сходна диета пренебрегва потребностите на 40 трилиона значими бактерии в организма ни. А тези бактерии се оказват неразделна част от нашето психическо и физическо благоденствие. Учените настояват, че хубавичко микробиота (важните чревни бактерии) понижава риска от доста ракови болести, както и шанса за заболяване от диабет вид 2, сърдечни болести, като ни прави по-щастливи като цяло. Но би трябвало да поставяме грижа за това.

Ключът към оптималното здраве е разнообразното хранене. Забравете за тези няколко разнообразни плодове и зеленчуци, които обичате да редувате постоянно. За да бъде здрав организмът ни, би трябвало да одобряваме най-малко 30 разнообразни растителни храни всяка седмица. Това включва освен плодовете и зеленчуците, а и всевъзможен тип семена, подправки и пълнозърнести храни.

Препоръчително е диетата ви да включва всичките шест растителни групи: плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести храни и варива. Така потребностите на всички значими чревни бактерии са задоволени и те могат да работят на цялостни обороти.

Всяка бактерия прави друга работа и „ харесва “ друг тип храна. Производство на витамини, хормони, трениране на имунната система, деактивиране на токсините – всички тези функционалности „ линеят “, в случай че ограничаваме доста менюто си.

Може да звучи комплицирано, само че в действителност е доста просто и зависи от вас да измененията малко всекидневието си. Не приемайте едни и същи закуски, обеди и вечери всеки ден. Опитвайте нови храни. Смесвайте разнообразни типове семена в закуската си и ги сменяйте непрекъснато.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР