Популярният хирург ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и шеф

...
Популярният хирург ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и шеф
Коментари Харесай

Изскочиха впечатляващи факти за кариерата и личния живот на ген. Мутафчийски

Популярният хирург ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и началник на Националния действен щаб за битка с ковид, сега е най-коментираната персона в страната. Всички са вперили погледи в него и всеки ден чакат да чуят последните вести за рисковата болест, която към този момент върлува и у нас, и да следват скъпите му препоръки.

Венцислав Мутафчийски е извървял пътя на триумфа с доста труд, като е минал всички стадии на развиване. Пред него в никакъв случай не е стоял въпросът дали да работи нещо друго, въпреки че в фамилията му няма нито доктор, нито боен. Избира пътя на военната медицина, до момента в който е в казармата. Става стипендиант на Министерството на защитата и след дипломирането си през 1990 година постъпва във ВМА за курс по вътрешни заболявания.

После печели конкурс за специализация и остава 3 година в Клиниката по обща хирургия. След това го разпределят в тогавашната бургаска военна болница. После се явява на конкурс за помощник по обща хирургия към Клиниката по незабавна хирургия на ВМА и го печели. През 1998 година оглавява незабавното поделение в болничното заведение. Преди да застане отпред на ВМА, управлява Клиниката по ендоскопска хирургия, част е и от екипа за чернодробни трансплантации. Името му се свързва с нововъведения в хирургичната процедура у нас.

Проф. Мутафчийски е взел участие и в бойни задачи зад граница. Спасил е десетки животи като боен хирург под дъжд от патрони и ракети. Това е едно от нещата, които го трансформират. Според него всеки офицер би трябвало да премине през такова тестване. През 2000 година идва първата задгранична задача в бежанския лагер в Радуша, Македония. Задачата е здравно обезпечаване на бежанци, главно дами и деца.

Четири години по-късно е първият му конфликт с същинската война. Той оглавява екипа за здравна евакуация, който потегля за Ирак след атентата в Кербала през 2003 година, когато бяха ранени над 60 български бойци, а петима от тях починаха. Проф. Мутафчийски идва два дни след атентата. От Багдад до Кербала екипът лети с хеликоптер. Отвисоко се виждало, че българската база е толкоз разрушена, че не я различили от горната страна. А хората там били доста изплашени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР