Популярните диети не работят в дългосрочен план, ако работеха, нямаше

...
Популярните диети не работят в дългосрочен план, ако работеха, нямаше
Коментари Харесай

Диетите са мъртви! Ето кое ги замества


Популярните диети не работят в дълготраен проект, в случай че работеха, нямаше да се измислят все нови и нови хранителни режими, с които да отслабваме, и нямаше да има подобен „ апетит “ за нови диети. Ето за какво от известно време се приказва, че диетите са мъртви, а на тяхно място идва „ чистото, здравословно хранене “. И макар че здравословното хранене е един от трите значими стълба на нашето здраве (заедно с физическите извършения и ползотворния сън), днешното схващане за „ здравословно хранене “ от ден на ден замязва на мода или на следващата диета, която се крие зад думата „ уелнес “. Затова в случай че смятате да елиминирате всякаква захар, млечните храни или глутена, помислете хубаво, преди да го извършите.

Дали ще станете по-здрави, в случай че фрапантно намалите количеството, с което се храните, в случай че елиминирате цели групи от храни (например мазнините или въглехидратите), в случай че от самото начало мислите с какво да се храните, с цел да не изневерите на здравословния си режим? Истинският „ уелнес “, или здравословен режим, не ви лишава от всичко, което обичате. Освен това, в случай че фокусирате цялата си сила върху това да не се храните, единствено си вгорчавате живота. Ако желаете да свалите тегло, има по-добри тактики от известните диети. Всъщност диетите, които зависят от силата на волята ви, постоянно се провалят в дълготраен проект. До това умозаключение стига проф. Трейси Ман през 2015 година Нейните заключения се базират на две десетилетия от опити и изследвания.

И най-после тя е схванала за какво толкоз доста хора непрекъснато са на диета и най-после се провалят. Причината е елементарна – хората нямат задоволително мощна воля, с цел да поддържат една диета в дълъг интервал от време. Затова най-после диетата може да ви направи даже по-дебели. Освен това, макар че сте си дали обещание да свалите няколко кг тази година и да сте възнамерявали да станете тъкмо 55 кг да вземем за пример, вашият мозък има напълно други проекти и неговото идеално число е доста по-различно. Според невролога Сандра Амод нашето тяло има лична визия за „ идеално тегло “. Тази визия се дефинира от гените и от метода ни на живот. Това не значи, че тежестта ни не може да се промени, само че това нормално става много по-бавно, в сравнение с ни се желае. Когато минете на диета, мозъкът се задейства и пуска в деяние неврологични, хормонални и метаболитни защитни системи, с цел да ви защищити от гладна гибел.

Вместо да е на ваша страна в битката с непотребните килограми, мозъкът прави всичко, с цел да ви саботира. Доказано е да вземем за пример, че до момента в който сте на диета, забелязвате храната по-лесно и тя ви наподобява по-апетитна. Хормоните пък ви залъгват, че сте още по-гладни, а метаболизмът се забавя, с цел да трупате повече мазнини. Професор Ман твърди, че в първите 6-12 месеца от една диета множеството хора губят към 10% от тежестта си и си мислят, че са съумели. Всъщност в дълготраен проект множеството от тях възстановяват тежестта си, само че вместо да упрекват диетата, те упрекват единствено себе си. Ман е пресметнала, че към 5% от хората на диета са съумели да запазят ниското си тегло, като са посветили целия си живот на гладуването. На фона на тези обстоятелства – дали си коства да минем на диета? От друга страна, диетите са мода, която мъчно ще отмине и от дълго време е превзела и супермаркетите.

В магазините ще откриете „ нискомаслено “ кисело мляко, което съдържа толкоз захар, колкото и сладоледът. Ще намерите зърнени закуски „ за първенци “, които са цялостни с желязо, минерали и прочие, а съдържат толкоз натрий, колкото пакет чипс. Скъпите други възможности на елементарните артикули, като розовата хималайска сол и сиропа от агаве, се продават на по-висока цена и се популяризират като здравословни храни, тъй като в тях има някаква диря от минерали и витамини. Кокосовото масло въпреки всичко е лой и не трябва да се употребява безсистемно. Кокосовата захар си остава захар, тъй че и с нея не трябва да се прекалява. Смята се, че през идващите 5 години международният пазар на „ хранителната нетърпимост “ ще нарасне със 7%.

Това значи, че от ден на ден храни ще си лепват на опаковките изказванията „ не съдържа... “ и ние ще си мислим, че това е нещо доста хубаво. Като да вземем за пример сода, която „ не съдържа глутен “, макар че содата по принцип не съдържа глутен... Сетете се и за бадемовото мляко, в което има 2% бадеми и 98% вода и всякакви други спомагателни съставки, с цел да го създадат по-трайно. Или бадемовото кисело мляко, което е страховит сурогат на елементарното кисело мляко, в случай че имате потвърдена нетърпимост към лактоза, само че в това време бадемовото кисело мляко е с високо наличие на наситени мазнини и с ниско наличие на протеини, също така не съдържа съвсем никакъв калций. Да не приказваме за сякаш потребните десертчета, които костват прекалено много, а изгодите от тях са съвсем никакви, само че пък с тях имаме чувството, че се храним по-здравословно и не нарушаваме диетата си. Освен това има и диети, които се базират на погрешни обстоятелства и цялостни измислици. Една от тях е алкалната диета, чийто основател Робърт Йънг може да отиде в пандиза, тъй като е практикувал медицина, без да има нужното позволение. Тази диета се базира на изказванието, че кръвта ни има алкално pH и в случай че ядем прекалено много храни, които имат киселинни свойства, ще създадем организма ни с прекомерно кисело pH.

Теорията незабавно беше призната драговолно от звезди като Кейт Хъдсън и Дженифър Анистън, а в някои магазини в Съединени американски щати незабавно се появяват домати „ с ниско киселинно наличие “, които, естествено, са по-скъпи. Истината е, че тялото ни има механизми, с които не позволява смяна в pH-то на кръвта. Така че алкалната диета се базира на сполучлива операция. Да, евентуално от нея ще отслабнете, тъй като алкалните храни са потребни по принцип, такива са зеленчуците и плодовете, а избягването на киселите, като алкохола, рафинираната захар и модифицираните храни, е принцип номер едно в множеството диети, само че главното изказване на алкалната е просто маркетингов трик. Хранителната промишленост употребява всевъзможни способи, с цел да ви убеди, че би трябвало да се храните със суперхрани, със специфични храни „ без наличие на... “, а в действителност здравословното хранене не е нужно да е скъпо. „ Много неща се продават на хората като „ суперхрани “, а в действителност зелонолистните зеленчуци, ядките и семената, някои млечни артикули, чистото место и плодовете са все суперхрани, споделя диетоложката Джесика Молдс.

Нямате потребност от скъпи артикули като акай бери, годжи бери и чисто какао, с цел да сте здрави. По-добре си купете едни броколи, които ще са по-евтини, само че също толкоз потребни. “ Освен това все по-често се влияем от мнението на „ инструктори “ и „ диетолози “ от Инстаграм, които нямат нужното образование, само че животът им наподобява страховит – стройните им стегнати тела, пъстрите чинии със салата, разноцветните смутита, на които не можем да устоим... Джесика Молдс предизвестява: „ Честно те не споделят цялата истината. Споделят, че са свалили всички тези килограми, че се усещат ужасно, че кипят от сила, само че никой от тях няма да ви каже, че е излязъл да се позабавлява през уикенда, изпил е няколко чаши вино и след това се усеща отговорен, тъй като е нарушил диетата си. “ Очевидно има нещо притегателно в здравословното и чисто хранене. Иначе нямаше да има над 35 млн. поста в Инстаграм с сходни хаштагове. Има нещо примамливо да се храниш с чиста храна, в която няма алергени и отрови. Кой не би желал такова нещо? Една от аргументите да сме толкоз мощно привлечени от такива теории и от суперпродуктите е, че не сме наясно от кое място идва храната, която си купуваме, какво съдържа тя и дали не ни разболява.

В това несъмнено има логичност, тъй като е потвърдено, че през последния половин век хората в западното общество са почнали да одобряват все по-големи количества храна. В същото време храната на западния човек е станала по-сладка, по-солена, по-мазна и по-тлъста, с повече месо и все по-малко зеленчуци. Диабетът, затлъстяването и сърдечните заболявания са все по-често срещани. Затова част от концепцията за чисто хранене – да се откажем от модифицираната храна и да ядем повече зеленчуци, е изцяло годна. В същото време освен храната ни разболява, а всичко към нас – технологиите, обществените мрежи, множеството работни часове, световното стопляне, всеобщото бодърствуване, безпокойствието... всичко това води от ден на ден стрес. Ето за какво търсим нещо, което да ни накара да се почувстваме по-спокойни. Здравословните практики, свързани с уелнеса, в миналото са считани за всякакви хипи нелепости – йогата, медитацията, органичната храна, естествената козметика, а през днешния ден са част от известната ни просвета, а промишлеността, обвързвана с тях, се пресмята на милиарди долари. Например в Нова Зеландия ползата към йогата се е покачил с 500% през миналите 10 години! Все по-често се натъртва на изгодите от медитацията. Здравословният туризъм също се развива. Все повече комплекси оферират „ дзен “ конюнктура, където можете да вършиме йога, да медитирате, да се разхождате измежду природата и да се храните с палео диета, без месо, без млечни артикули и без глутен. И тези пакети не са по никакъв начин евтини.

Бриджит Деланей застъпва концепцията, че здравословният метод на живот измества религията: „ Уелнес промишлеността е разкрила метод да печели пари от духовните практики на разнообразни култури “, споделя тя в своята книга „ Уелмания “. Но здравословното хранене и душевната естетика могат да бъдат реализирани и без суперхрани и скъпи туристически пакети, значимото е да не се вманиачаваме по тематиката и да разсъждаваме. Според различен диетолог – Никола Джаксън, тайната към здравословния метод на хранене е да се откажем от диетите и по-често да се вслушваме в тялото си: „ Някои хора си мислят, че в случай че нямат ограничавания и не си наложат правила, ще ядат от всичко и непрекъснато, иронията в тази ситуация е, че стремежът ни да направляваме храненето си, води до възприятието за загуба на надзор върху живота ни “, споделя тя. Затова и доста диетолози ще ви кажат да спрете да се фокусирате върху цифрата, което демонстрира кантара, а да се концентрирайте върху бавните промени на навиците ви.

В същото време е значимо и да приемете тялото си и да се отнасяте добре с него. Не е нужно сляпо да го обичате и да се кълнете, че нищо не бихте трансформирали по него, и всяка вечер да си повтаряте „ аз съм съвършена “, а просто да приемете, че ориста ви е отредила да имате това тяло и би трябвало да се отнасяте допустимо най-добре с него, тъй като то ще ви служи цялостен живот. „ Да мразиш тялото си, не е най-хубавата мотивация за смяна, споделя Никола Джаксън. Добрината е доста по-силен тласък, когато става дума за грижата за самия себе си. “ Много постоянно хората стартират да водят по-здравословен живот и се усещат по-щастливи, без да са отслабнали и без да са стигнали „ идеалното “ си тегло. В своите изследвания проф. Ман отбелязва, че в дневниците на младите дами от края на XIX век се вижда, че дамите се надявали да станат по-добри, да работят по-усърдно и да се поучат от грешките си, вместо да постъпват безгрижно. Малко над век по-късно нашите мисли са захласнати от това да изглеждаме по-добре и се чудим какво да си купим, с цел да го реализираме. Ако се отърсим от този метод на мислене, не значи, че ще спрем да се грижим за себе си, отбелязва проф. Ман.
© Dama.bg

  

                            

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР