Популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене е трябвало

...
Популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене е трябвало
Коментари Харесай

Родни храни останаха без патент

Популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене е трябвало да влязат преди 9 години в европейски указател, с цел да си запазят истинските родни наименования.

Единствените, които са създали това, са производителите на горнооряховски суджук и на българското розово масло.

Всички останали ползватели на известни у нас и по света български храни обаче не са го създали и в този момент не могат да бъдат предпазени от непознати производители. Преди 9 години министерства и Патентното ведомство са пропуснали да осведомят българските производители за изискванията на европейския указател. И в този момент се постанова незабавно да променим Закона за марките и географските означения, защото против България тече наказателна процедура. Този закон опонира на европейския правилник, откогато сме в Европейски Съюз.

На 9 ноември 2017 година в българския парламент са импортирани промени. Новите текстове плануват да се приключи регистрацията на географски означения за аграрни артикули и храни. "Съгласно наредбите на регламента страните членки нямат право да дават национална протекция на географски означения на аграрни артикули и храни ", се показва в претекстовете към законопроекта.

Той е трябвало да бъде гласуван на първо четене в икономическата комисия преди седмица, само че депутатите са отказали да го преглеждат, до момента в който не се откри механизъм за отбрана на обичайните български храни.

А измененията се вършат поради условието към България да одобри регламента за включване на тези артикули в европейския указател след присъединението си към Европейски Съюз, което обаче у нас е пропуснато.

"След влизането в действие на измененията ще бъде прекъснато действието на всички регистрации на географски означения за аграрни артикули и храни, които са били предоставени по силата на националното законодателство ", потвърдиха от Патентното ведомство пред "24 часа ".

Това визира десетки компании, които имат правата да създават присъщи български артикули като кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други.

Ще се приключват претенции за регистрация и регистриране на ползвател, които са подадени в Патентното ведомство. Това са 15 млечни продукта и поръчка от един производител на лютеница. От отговора на Патентното ведомство излиза наяве, че от изброените от изтриване ще се спасят единствено българското розово масло и горнооряховският суджук. Причината е, че те към този момент имат настоящи регистрации за територията на целия Европейски Съюз.

"Всички останали означения не се употребяват със протекция съгласно европейското законодателство. На процедура остават незащитени и за територията на България ", изясняват специалистите.

Това значи, че непознати приозводители ще могат да вършат храни и да поставят на етикетите надпис, че са български.

Не било изключено след преустановяване на отбраната на продуктите производители от други страни да изискат права върху киселото мляко да вземем за пример.

"Принципно няма спънка сдружения на производители от други страни да подадат поръчка за регистрация на българско кисело мляко, само че разглеждането е дълга и комплицирана процедура, която включва доказване, че млякото се създава в България, че има характерни характерности, които го отличават от киселото мляко, което се създава в други страни, както и разглеждане на постъпилите възражения ", обясниха от Патентното ведомство.

Освен горнооряховският суджук и розовото масло, български ще останат и "Пастърма говежда ", "Филе Елена ", "Луканка Панагюрска ", "Роле Трапезица " и "Кайсерован врат Тракия ". Те са вписани в различен европейски указател - този за храните с обичайно характерен темперамент. Това подсигурява, че те няма да се вършат от непознати компании.

От Патентното ведомство признаха, че предходното му управление не е подхванало ограничения. Необходимо било да се приключи разглеждането на поръчки за регистрация на нови географски означения за аграрни артикули и храни и с Министерството на кономиката да се предизвикват промени в закона, които да отразят условията на еврорегламента.

Вина имали и титулярите на права. Те трябвало първо да се сдружат в браншова организация, което е условие на европейското законодателство, с цел да може да се подаде поръчка за регистрация.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР