Популярната представа за това как изглежда Млечният път може да

...
Популярната представа за това как изглежда Млечният път може да
Коментари Харесай

Астрономи създадоха триизмерна карта на Млечния път

Популярната визия за това по какъв начин наподобява Млечният път може да се окаже неправилна. Това сочи ново изобретение на учени от университета във Варшава, написа „ Ройтерс”.
Снимка: Reuters
Астрономите са основали най-точната карта на галактиката ни като са наблюдавали хиляди променливи звезди разпръснати из Млечния път. Това са звезди, чийто искра не е непрекъсната големина и се променя с избрана амплитуда.
Млечният път се е слял с по-малка вселена преди 10 милиарда години В резултат на сливането е почнал интервал на ускорено образуване на звезди
По този метод учените имат вяра, че дискът на галактиката не е плосък, а килнат и извит. Астрономите демонстрираха триизмерна карта на Млечния път, в който има повече от 100 милиарда звезди, в това число и Слънцето.
Снимка: Reuters
„ За пръв път галактиката ни беше картографирана от край до край с помощта на действителни и точни разстояния” – това изясни съавтора на научния труд Андрей Удалски.
Лунно бунище: Близо 200 тона отпадък стои на Земния сателит Сред останките има луноходи, галактически модули, обувки и... перо от сокол
До в този момент визията ни за формата на галактиката беше основана на неточни измервания на звездни обекти в Млечния път и в други галактики. Новата карта е основана посредством дистанцията сред Слънцето и 2400 звезди, наречени цефеиди.
Снимка: Reuters
Цефеидите са подобаващи при проучването на галактиката, тъй като са свръхгиганти със светлина от 100 до 10 хиляди пъти по-ярка от тази на Слънцето. Освен това учените показват, че те са относително млади – на към 400 млн. години и тяхното местонахождение е близо до това, където са били родени.
Снимка: Reuters
Диаметърът на Млечния път е към 140 хиляди светлинни години. Една светлинна година е близо 9 трилиона км. Галактиката ни стартира да се оформя скоро след Големия гърмеж преди към 13,8 милиарда години, а източникът на светлина и топлота за Земята се образува преди 4,5 милиарда години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР