Популярната компания за гъвкави работни пространства WeWork планира да подаде

...
Популярната компания за гъвкави работни пространства WeWork планира да подаде
Коментари Харесай

Зашеметяващ обрат: Фалитът застигна бързо нашумялата WeWork

Популярната компания за гъвкави работни пространства WeWork възнамерява да подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност още идната седмица. Това заяви източник, осведомен с делата на борещата се с големи задължения и загуби компания.

Акциите ѝ паднаха с 32% в късната търговия във вторник, откакто Wall Street Journal първи заяви новината. През тази година компанията се е обезценила с към 96%.

Базираната в Ню Йорк WeWork обмисля да подаде молба по Глава 11 в Ню Джърси.

Фирмата отхвърли да разяснява.

По-рано във вторник WeWork съобщи, че е сключила съглашение с кредиторите за краткотрайно отсрочване на заплащанията по част от дълга си, като гратисният интервал завършва.

Към края на юни компанията има чист дълготраен дълг от 2.9 милиарда $ и над 13 милиарда $ дълготрайни лизингови контракти. Ситуацията за нея се усложнява в миг, когато възходящите разноски по заеми ощетяват бранша на комерсиалните парцели.

Подаването на молба за оповестяване в неплатежоспособност на WeWork би означавало замайващ поврат в траекторията на развиването ѝ. През 2019 година компанията бе оценена на 47 милиарда $ съгласно частна оценка. Последните вести са черна точка и за вложителя ѝ SoftBank, който очевидно губи милиарди от този си залог.

WeWork изпадна в рецесия, откогато проектите ѝ за излизане на борсата през 2019 година се провалиха в резултат на скептицизма на вложителите към бизнес модела ѝ за взимане на дълготрайни наеми и отдаването им чартърен за къс интервал от време и терзанията за огромните ѝ загуби.

Неволите на WeWork не понижиха и през идващите години. В последна сметка тя съумя да стане обществена през 2021 година при доста по-ниска оценка от упованията. Основният ѝ спонсор, японският конгломерат SoftBank, хвърли десетки милиарди, с цел да поддържа стартъпа, само че компанията продължи да губи пари.

През август WeWork изрази „ основни подозрения “ по отношение на способността си да продължи активността си. През тази година многочислени топ мениджъри, в това число основният изпълнителен шеф Сандип Матрани, напуснаха затъващата компания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР