Популярна украинска парамедичка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на

...
Популярна украинска парамедичка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на
Коментари Харесай

Украинка успя да покаже ужаса в Мариупол

Популярна украинска парамедичка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на карта памет не по-голяма от нокътя на палеца. Картата със записите е била изнесена, укрита в дамски тампон и в този момент данните, съдържащи се в нея стават публично притежание. А дамата е в ръцете на руснаците, в миг, в който Мариупол е на път да падне също в техни ръце, написа Асошиейтед прес.

Юлия Паевска е известна в Украйна с прякора Тайра, заимстван от профила ѝ от видеоиграта " Уърлд оф уоркрафт ". Тя е употребила камера, прикрепена към тялото си, с цел да снима видео фрагменти в размер на 256 гигабайта, на които се виждат неистовите старания, полагани от екипа ѝ в продължение на повече от две седмици, да върне назад към живота хора, които се намират на ръба на гибелта. Тя е предала разтърсващите клипове на екип на Асошиейтед прес - последните задгранични публицисти, останали в Мариупол.

Тайра и нейният водач бяха хванати от съветски бойци на 16 март, а Русия я разказа като член на националистическия батальон " Азов ". Но Асошиейтед прес не откри никакви доказателства за това, а приятелите и сътрудниците ѝ споделиха, че тя няма никаква връзка с " Азов ".

Военната болница, в която тя е ръководела евакуацията на ранени, не е обвързвана с батальона, чиито членове седмици наред отбраняват големия стоманодобивен цех в Мариупол. Сами по себе си фрагментите, които Тайра е снимала, потвърждават, че тя се е опитвала да избавя и ранени съветски бойци, както и украински цивилни. Видео, снимано на 10 март, демонстрира двама съветски бойци, които жестоко са изнесени от кола за спешна помощ от украински военнослужещи. Единият е на инвалидна количка, а другият е на колене, с ръце вързани зад тила и с явна рана на крайници. Очите и на двамата са покрити със зимни шапки, а на ръцете им има и бели ленти. Украински боец ругае един от ранените, а Тайра му споделя: " Успокой се, успокой се ". Една жена се обръща към нея с въпроса дали ще им окаже здравна помощ. " Те не биха били толкоз благосклонни към нас ", дава отговор й тя. " Но не мога да постъпя по различен метод. Те са военнопленници ", добавя Тайра.

Сега тя е пленена от руснаците и е измежду от стотиците известни украинци, които са били отвлечени или хванати, в това число представители на локалните управляващи, публицисти, деятели и бранители на човешките права.

Мисията за мониторинг на човешките права в Украйна на Организация на обединените нации е записала 204 случая на по този начин наречените насилствени изгубвания. Тя сподели, че някои от жертвите са били измъчвани, а по-късно са били открити труповете на петима от изчезналите. Канцеларията на украинския омбудсман съобщи, че към края на предишния месец са постъпили известия за хиляди изчезнали, 528 от които евентуално са били пленени.

Русия от своя страна споделя, че от началото на спора в Донбас през 2014 година са убити над 13 хиляди души, като хвърля виновността за това на украинската войска.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР