Популярна сред алпийските купонджии песничка определя тиролското селце Ишгъл като

...
Популярна сред алпийските купонджии песничка определя тиролското селце Ишгъл като
Коментари Харесай

Австрийското ски-градче, от което коронавирусът плъзна из цяла Европа

Популярна измежду алпийските купонджии песничка дефинира тиролското селце Ишгъл като " бяла зимна фантазия ". За някои от последните гости селището се е трансформирало в нещо по-подобно на нескончаем призрачен сън.

Оживената общественост на скиори, която притегля милиони хора в града всяка зима, се оказва съвършен развъдник за ковид.

Властите считат, че тълпи от европейски туристи са напуснали селцето, известно като " Ибиса на Алпите " (не в положителния смисъл) в края на февруари, и си потеглят с освен това от нормалния планински загар и махмурлук.

Към момента, в който австрийските управляващи са осъзнали мащабите на епидемията, вредите към този момент са били налице .

Здравните управляващи в скандинавските страни наблюдават няколкостотин случая до Ишгъл. Във вторник Норвегия съобщи, че близо 40% от повече от 1400 инфектирани в страната идват от Австрия. Националните управляващи считат, че стотици спомагателни случаи в Австрия и Германия са свързани директно с Ишгъл.

Австрийският канцлер Себастиан Курц получи похвали в родината си и чужбина за нападателната си реакция на опасността от ковид, само че критици споделят, че неочакваната промяна на политиката на Виена предходната седмица се е случила едвам откакто е станало ясно, че обстановката в Тирол е пагубна.

Въпреки ранните предизвестия от други страни за проблеми в Ишгъл, тиролските управляващи са се съпротивлявали на предприемането на решителни дейности, опасявайки се от отрицателния резултат върху локалния бизнес. Икономиката на целия район зависи от туризма. Виена не се е намесила.

" Алчността е победила над отговорността за здравето на общността и гостите ", установи австрийският всекидневник Der Standard в коментар тази седмица .

Първият симптом за съществени проблеми поражда на 1 март, когато управляващите в Исландия са разкрили, че 15 пасажери на полет на Icelandair, дошъл на предния ден от Мюнхен, са дали позитивни резултати на проби за ковид. 14 от инфектираните са били в Ишгъл.

От Исландия предизвестили австрийците, само че здравните управляващи там омаловажили опасенията на Рейкявик.

От здравна позиция наподобява необикновено заразяването да се е случило в Тирол, споделя Франц Кацграбер, върховен представител на здравната администрация в провинцията. Тиролците твърдяли, че е по-вероятно групата от Ишгъл да е била инфектирана от пасажер на самолета, който е бил в Италия и също е дал позитивни резултати на теста.

Виена пренебрегва решението на Исландия да популяризира рекомендации, препоръчващи да се заобикалят пътувания в Тирол.

В последвалите дни обаче сходни известия за инфекции измежду туристи, били в Ишгъл, почнали да идват и от Дания, Норвегия, Швеция и Германия .

На 7 март барман в известно заведение след ски в Ишгъл дава позитивен резултат на теста.

Австрийските управляващи не реагират, до момента в който не откриват, че още 15 души, с които той е бил в непосредствен контакт на работното си място, също са инфектирани с вируса. На 10 март управляващите наредили затваряне на всички питейни заведения в Ишгъл, само че оставили да работят ски-лифтовете и хотелите.

Вирусът траял да се популяризира, като принудил държавното управление на 13 март да предприеме невижданата стъпка да сложи под карантина цялата котловина към Ишгъл, известна като Пацнаунтал, наедно със Санкт Антон, друга известна ски дестинация наоколо.

Дори и тогава управляващите оставили лифтовете, които транспортират скиорите нагоре в планините в препълнени кабинки, да продължат да работят чак до неделя.

Кристоф Ланг, публицист в немския новинарски канал n-tv, дошъл в Ишгъл на 5 март с петима другари . Всички те напуснали града три дни по-късно - инфектирани.

Скандалът е, че те са имали признаци седмица преди да пристигнем там, че може да има инфекции, и са ги пренебрегнали, споделя той за австрийските управляващи. От своя страна управляващите упорстват, че са създали всичко по силите си да спрат разпространяването на вируса, откакто са осъзнали сериозността на епидемията.

Мисля, че управляващите в Тирол са работили тъкмо както би трябвало, съобщи тази седмица пред пред австрийската социална телевизия ORF Бернхард Тилг, върховен политик в провинцията. Чуждите медии показват нещата по този начин, като че ли коронавирусът произлиза от Ишгъл, само че не е по този начин, добавя той.

Събитията към епидемията в Ишгъл провокираха яростно медийно внимание в Германия, откъдето идват множеството туристи в Австрия.

Администрацията на Тирол също по този начин е обект на рецензии в Австрия, че не е спряла туристите да напущат зоната на Ишгъл и да нощуват в други градове в района, преди да се върнат по родните си места — нещо, което са правили стотици от тях, в това число в Инсбрук, столицата на района. Остава неразбираемо какъв брой надалеч са популяризирали вируса тези туристи.

Около една четвърт от общо 1648 случаи на ковид в Австрия са в Тирол - провинция, където се намира по-малко от 10% от популацията на страната .

Правителството на Курц в това време реагира на рецесията, като наложи едни от най-строгите ограничения в Европа, с цел да попречи на бързото разпространяване на вируса.

В последните дни, държавното управление спря съвсем всичкия публичен живот и забрани на хората да напущат домовете си, с малобройни изключения.

Дори ски-районите са затворени. Ще мине " доста, доста дълго време ", преди нещата да се върнат към естественото състояние за алпийската страна, сподели Курц тази седмица.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР