Популярен мит сред шофьорите е, че при дъждовно време или

Популярен мит сред шофьорите е, че при дъждовно време или ...

Дъжд и круиз контрол – опасно ли е? Експерти: Не е!.


Популярен мит сред шофьорите е, че при дъждовно време или на заледена настилка круиз-контролът е опасен. Според "компетентните" шофьори, използването на тази система на мокър път води до аквапланинг, рязко ускорение и загуба на контрол върху автомобила. Дали обаче това наистина е така?

Главният инженер на северноамериканското подразделение на Continental Automotive - Робърт Бийвър, обяснява в какво грешат тези, които не харесват круиз-контрола. Continental разработва такива и други спомагателни системи за редица големи автомобилни производители.

На първо място, Бийвър уточнява, че автомобилът е застрашен от аквапланинг само при сериозно натрупване на вода на пътя, вследствие на силен дъжд. Протекторите на гумите трябва да отклоняват водата - аквапланинг се получава, когато гумите не са в състояние да сторят това, автомобилът губи контакт с пътя и става неуправляем.

Именно в този кратък период на загуба на сцепление с пътя обаче се се задействат една или няколко системи за стабилизация и безопасност, посочва Бийвър. Те изключват круиз контрола. Освен това автомобилът започва да губи скорост. Някои коли, като например Toyota Sienna Limited XLE, автоматично изключват круиз-контрола, когато чистачките започнат да работят.

И това не се отнася само за автомобилите от последните пет години - системата изобщо не е нова. Подобна функция стана повсеместна с разпространението на спомагателните системи. Дори автомобилите от 80-те години на миналия век автоматично изключват круиз-контрола при леко натискане педала на спирачката.

Бийвър обаче посочва, че използването на круиз контрола по време на дъжд може да попречи на комфортното шофиране - водачът ще трябва да обръща повече внимание на пътните условия. Не става дума за адаптивния круиз-контрол, който сам определя скоростта и да намалява при необходимост, а за "най-обикновения", който просто поддържа зададената скорост, без да "прави" нищо друго. Според експерта, проблемът не се крие в самия круиз контрол, а в решението на водача да го използва в неподходящи условия.

Още за автомобили четете в Automedia.bg
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg