Популизъм – това заяви икономистът Владимир Каролев за предложението на

...
Популизъм – това заяви икономистът Владимир Каролев за предложението на
Коментари Харесай

Каролев разкритикува предложението на Пеевски за по-ниско ДДС за хляба като популизъм

Популизъм – това съобщи икономистът Владимир Каролев за предлагането на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски да се понижи Данък добавена стойност на хляба и медикаментите. Припомняме, че Каролев беше консултант на Божидар Лукарски, когато Лукарски беше стопански министър.
Каролев направи следната сметка – годишно даваме към 150 лв. за самун, защото приблизително българинът яде към 87 кг самун всеки 12 месеца. Данък добавена стойност от тази сума е 25 лв., т.е. спестяваме по към 18 лв. при свалянето на Данък добавена стойност на 5%, т.е. 1,50 лв. на месец. Това е популизъм, акцентира икономистът, който направи сходна сметка и за медикаментите, където щяло да има понижаване на 5 лв..
Според Каролев, при понижено Данък добавена стойност търговците на закуски щели да почнат да регистрират продажби на самун, а не да вземем за пример на банички, и хазната ще бъде ощетена. Той обърна внимание и на цената на водата, както и на тока, като попита за какво Движение за права и свободи не пипа там. Експертът изрази удивление, че тъкмо Движение за права и свободи се занимава с популизъм поради политическата характерност на партията.
" Аз съм " за " понижаване на налозите – първо би трябвало да се понижи данъкът върху труда, безусловно ненужно беше увеличаван два пъти подред с оправданието, че Национален осигурителен институт има недостиг – Национален осигурителен институт постоянно ще има недостиг ", уточни икономистът. Той изиска понижаване и на Данък добавена стойност, само че деликатно – с 1%, с цел да се види резултатът. Не виждам причина да се смъква Данък добавена стойност за обособени артикули, добави Каролев.
На специалиста беше заложен въпросът бъркат ли всички останали в Европа, като имат диференцирана ставка, Каролев даде за образец Румъния, където резултатите показвали понижаване на приходите в бюджета при връщането на Данък добавена стойност на 19%. Това води до нарастване на налозите и знаете ли кои налози се качват – върху прихода и върху компаниите, сподели специалистът. Да, бъркат страните, които са въвели диференцирано Данък добавена стойност, безапелационен беше Каролев.
Цените зависят от търсенето и предложение, не от налога, счита Каролев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР