Популисткото правителство в Италия не е паднало от небето, то

...
Популисткото правителство в Италия не е паднало от небето, то
Коментари Харесай

Италия може да взриви ЕС отвътре

Популисткото държавно управление в Италия не е паднало от небето, то беше определено. Програмата му носи взривопасен заряд за Европейски Съюз. Паниката обаче е неправилна реакция. Прибързаните офанзиви имат противоположен резултат, разяснява Бернд Ригерт за " Дойче Веле ".

По принцип италианците нямат доверие на своите политици, които пренебрежително назовават " прослойка ". Италианските политици доста рядко вършат това, което са дали обещание в изборната битка. Веднъж докопали се до властта, те мислят единствено за личната си полза. Горе-долу по този начин наподобяват стоманените правила на политическия живот в Италия. Сега на власт пристигнаха националистическите популисти от ляво и от дясно. Те дават обещание историческа смяна, гражданска война и същинска грижа за жителите. Дали пък към този момент стоманените правила не важат? Или пък новата неопитна, само че доста самоуверена коалиция бързо ще не помни своите амбициозни и частично рискови цели от съдружния контракт и ще се концентрира само върху запазването на властта си. Колкото и необичайно да звучи, по-добре би било в случай че старите механизми още веднъж влязат в действие и националистическата гражданска война се провали. Това би било в полза на Италия и на Европа.

Безизвестният юрист по административно право евентуално ще се погрижи да притъпи най-радикалните показа на популистите. Ако обаче професор Джузепе Конте не успее да овладее тънката граница на компромиса сред двете рискови политически сили, той ще бъде заменен много скоро. Двамата водачи на придвижването " Пет звезди " и националистите от " Северна лига " дадоха обещание на своите последователи невероятни неща: ниски налози, обществени услуги, по-ранно пенсиониране, по-изгодни европейски правила, икономически растеж, по-малко администрация. И всичко това едновременно. Двамата партийни водачи - Луиджи Ди Майо и Матео Салвини ще се опитат да трансфорат премиера в своя марионетка и да го употребяват като смокинов лист за популистиките си властови игрички.

Голите изречения към момента не са стратегия

Новият военен зов на господарите в Рим гласи " Италия преди всичко! ". И този военен зов кара умерените европейци да потръпнат. Ако всеки упорства за това, от солидарността сред народите няма да остане и помен. " Никой не трябва да се опасява от нас ", акцентира дясноекстремисткият партиен ръководител Матео Салвини. Обаче би трябвало! Европейски Съюз би трябвало да се опасява, тъй като с безотговорната си фискална политика, популистите могат бързо да разклатят еврозоната. " Италия не е Гърция ", гръмогласно тръбят съдружните сътрудници в Рим. И това е правилно. Съоснователката на Европейски Съюз Италия е доста по-голяма от Гърция, само че също има големи задължения. Би било съвсем невероятно италианците да бъдат избавени посредством европейски избавителен чадър, както гърците. В изборната си битка популистите оповестиха еврото и немските " комисари по икономиите " за източник на всички несгоди.

Не е изключено те умишлено да залагат на финансова рецесия, с цел да се освободят от еврото. Италия може бързо да вкара паралелна валута и да излезе от еврозоната. Финансовите пазари желаеха просто да пренебрегват популистите. ЕЦБ към момента поддържа Италия и другите закъсали страни с финансови потоци. Въпросът е - докога? Най-късно когато ЕЦБ увеличи лихвите, за Италия бързо ще настъпят неприятни времена.

Националистическата " Северна лига " може да торпилира всички решения на Европейски Съюз със своята миграционна политика и политика за даване на леговище. Лигата желае да затвори външните граници и да прогони всички чужденци.

Паниката не оказва помощ

Е, по какъв начин да не се опасява човек? Обещанието на Матео Салвини звучи като куха фраза. Италия ще се промени и ще се опита да промени и Европейски Съюз. Възможни ли са взаимни отстъпки с новите радикали? Във всеки случай Европейски Съюз не би трябвало да реагира под паника. Превъзбудените офанзиви като тази на френското министерство на финансите от уикенда, провокират противоположен резултат. Италианците реагират изключително раздразнително на рецензии извън. И то всички италианци, а освен популистите. Това също е стоманен закон в италианската политика.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР