Популацията на повече от половината видове птици в света намалява,

...
Популацията на повече от половината видове птици в света намалява,
Коментари Харесай

Намалява популацията на повече от половината видове птици в света


Популацията на повече от половината типове птици в света понижава, а един от осем типа е заплашен от изгубване, оповестява Българска телеграфна агенция.

Основната причина за това е развиването на селското стопанство. 

Според данни в отчет на интернационалната неправителствена организация „ БърдЛайф “ типовете се приближават все по-бързо до цялостното си изгубване. При типовете птици, които не са застрашени от изгубване, се записва понижаване на популацията. При едвам 38 % от типовете се регистрира постоянна популация. При 49 % тя понижава. Само 6 % от птичите типове са нараснали популацията си. 

Данните демонстрират усилване на отрицателните трендове. В отчета на „ БърдЛайф “ от 2018 година към 40 % от типовете са били с намаляваща популация. При това намаляването на птиците не се среща единствено при редките и застрашени типове, а и при широкоразпространени, обитаващи огромни ареали.

Тази рецесия е породена от доста фактори. Почти всички са свързани с човешката активност – земеделие, асимилиране на горите, лов, климатични промени. Основната опасност е все по-интензивното земеделие. Птиците губят естествения си хабитат, храната им понижава, въздействие върху тях упражняват и пестицидите. 

Според „ БърдЛайф “ съществуват решения за понижаване на опасността над биоразнообразието. Сред тях са възобновяване на хабитатите и законодателен напън за по-добра отбрана на птиците. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР