Популацията на белоглавите лешояди в Източните Родопи продължава да расте

...
Популацията на белоглавите лешояди в Източните Родопи продължава да расте
Коментари Харесай

Все повече белоглави лешояди гнездят в Източните Родопи

Популацията на белоглавите лешояди в Източните Родопи продължава да пораства съгласно данните на Българското сдружение за отбрана на птиците.

Общо 95 двойки от застрашения тип бяха преброени при постоянния мониторинг на типа край река Арда. Tова е с една двойка повече от предходната година, а през 2017 година записаните двойките са били доста по-малко - общо 86.

През февруари и март екипите на сдружението посетиха всички залежи на типа в Източните Родопи и откриха 95 заети гнезда. От тях 80 двойки към този момент мътят, а останалите строят гнездата си.

Увеличава се и числеността на типа в гръцката част на Източните Родопи, където тази година са преброени осем двойки, а през миналата са били едвам пет. Това значи, че общата бройка на белоглавия лешояд в Източни Родопи надвишава 100 двойки.
 Излюпиха се нови белоглави лешоядчета в Източните Родопи
Излюпиха се нови белоглави лешоядчета в Източните Родопи

Популацията на белите лешояди у нас нараства

Повечето от белоглавите лешояди, които са маркирани с GPS предаватели, също към този момент са заели своите гнезда. За лешоядът Севт това ще бъде първата година с опит за гнездене. Той е уловен и маркиран с пъстър пръстен в Израел. След това се завръща в Източните Родопи, където през 2017 година е маркиран с GPS предавател от екип на сдружението. Тази година Севт ще стане на 6 години и към този момент е подготвен да сътвори лично потомство.

В предишното белоглавият лешояд е бил необятно публикуван в България . От средата на ХХ век обаче популацията му мощно понижава и при започване на 70-те години е разгласен за липсващ.

През 1986 година е откриа колония белоглави лешояди край Маджарово. Тогава стартират и първите директни действия по опазването на последните лешояди в България. Благодарение на напъните на редица организации типът последователно възвръща популацията си и през днешния ден долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.
 Първо гнездо на белоглав лешояд в Централен Балкан
Първо гнездо на белоглав лешояд в Централен Балкан

Гнездото е на земята - извънредно за тези птици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР