Поправките в Наказателния кодекс, които предвиждат разширяването на пределите на

...
Поправките в Наказателния кодекс, които предвиждат разширяването на пределите на
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Поправките за неизбежната отбрана са съобразени с решението на КС

Поправките в Наказателния кодекс, които плануват разширението на рамките на неизбежната защита, са напълно съобразени с решението на Конституционния съд, който през 1997 година разгласи за противоконституционни сходни текстове. Това се схваща от изявление пред вестник 24 часа на депутата от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

Въпросът за неизбежната защита стана изключително известен след случай с много незнайни в Пловдив, при който доктор простреля осъждан за обири. На 8 май Народното събрание одобри единомислещо препоръчаните ремонти. През март против тях с разнообразни причини се оповестиха основният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Висшият правосъден съвет пък отхвърли да прати свои представители в работната група, която ще готви промени в Наказателния кодекс.

Депутатът прецизира, че не дават отговор на истината изказванията, че има повтаряне на текстовете. " Нашето предложение е извънредно добре съобразено с решението на съда. Мисля, че тогава основният прокурор бе заловен малко пътем и в придвижване да разяснява тематиката... Нашият текст и този, който е разгласен за противоконституционен, метафизичен се разминават ", показва Веселинов.

Той е на мнение, че в настоящия вид обсегът на разширението на рамките на неизбежната защита е много по-скромен. " Истината е, че колкото по-разширен е обсегът на неизбежната защита, толкоз по-малко битова престъпност ще имаме Когато тези мародери знаят, че влизайки в нечий дом, може да ги посрещнат с ловна пушка, ще се замислят дали в действителност да го създадат. Така че ще има една сериозна предварителна защита ", прибавя депутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

По мотив изказванията, че с измененията има заплаха да се прикриват убийства, Веселинов споделя, че постоянно, когато има гибел или тежка телесна щета, има следствие и то ще открива обстоятелствата и събитията. " Да считаме, че някой ще стартира да убива и да вреди на другите, тъй като се уголемяват пълномощията, е по-скоро пропагандна теза, в сравнение с мотив, основаващ се на някаква здрава логичност ", е мнението на депутата.

Според него в последна сметка поправките ще дадат опция на почтените хора да се защитят от нахлуване, без да са евентуални подсъдими. В отговор на въпрос, Искрен Веселинов споделя, че сред двете четения на закона може да има ремонти и допълнения.

" Чух доста изявления в залата. Понеже съм последовател на извънредно необятните благоприятни условия хората да могат да се отбраняват, да пазят околните си, техния живот и достолепие, съм податлив да поддържа всяко едно предложение, стига да е в границите на конституционно вероятното ", прецизира депутатът. Той се афишира и за необятен публичен спор по поправките.

В края на изявлението Веселинов е запитан дали новият правосъден министър Данаил Кирилов е изразил мнение по текстовете, като неговият отговор е, че такова за момента няма. " Такова имаше предният - госпожа Цецка Цачева, което съвпадаше със мнението на правосъдната власт - да не се вършат промени ", добавя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР