Поправките в Газовата директива на Европейския съюз, засягащи „Северен поток

...
Поправките в Газовата директива на Европейския съюз, засягащи „Северен поток
Коментари Харесай

Поправките в Газовата директива може да бъдат приети през следващите седмици


Поправките в Газовата инструкция на Европейския съюз, засягащи „ Северен поток 2 “ може да бъдат съгласувани сред Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент през идващите седмици и да бъдат дефинитивно утвърдени още преди изборите за Европарламент. Това декларира генералният секретар на асоциацията Eurogas Джеймс Уотсън в изявление за РИА Новости.

„ Ще се учудя, в случай че това не се случи “, споделя Уотсън в отговор на въпрос дали може да бъде открит компромис през първото полугодие на тази година в границите на румънското председателство на Европейски Съюз.
Той не изключва обаче и опция, че компромисният вид на законопроекта да е подготвен до съвета на министрите на страните от Европейски Съюз по въпросите на енергетиката, плануван за 4 март. По думите му, това ще зависи от готовността на европарламентаристите да одобряват по-рано съгласувана позиция на Съвета на Европейски Съюз. Между позицията на Европарламента по поправките признати още през предходната година и Съвета на Европейски Съюз има разлики и позицията на евродепутатите е по-амбициозна. Определено въздействие може да изиграят изборите за нов Европарламент, които са планувани за 23 - 26 май.
Отговаряйки на въпроса, допустимо ли е законопроектът по Газовата инструкция да бъде дефинитивно подписан от всички законодатели в Европейски Съюз до тези избори той декларира: „ Абсолютно “.

Съветът на Европейски Съюз след съвсем едногодишно разискване, предишния петък стигна до обща позиция по поправките в Газовата инструкция на Европейски Съюз. Сега стартира идващият стадий от разглеждането на документа – договарянията сред Съвета на Европейски Съюз с Европарламента с присъединяване на Европейската комисия за търсенето на компромисен вид на документа. Така нареченият триалог ще се състои на 12 февруари, т.е. през днешния ден в Страсбург. Участие от страна на Европейска комисия се чака да вземе еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете.

Европейската комисия предложи през ноември 2017 година промени в законодателството на Европейски Съюз в газовия бранш. Според известието на Съвета на Европейски Съюз общата цел на поправките в газовата инструкция е обезпечаване на използването на регулирането на вътрешния газов пазар на Европейски Съюз към газопроводите сред страните на Европейски Съюз и трети страни до границата на територията и териториалните води на Европейски Съюз. Това значи и нови правила за морските газопроводи в Европейски Съюз, при положение на координиране на законопроекта сред Европейски Съюз и Европарламента и използването му още през тази година, разяснява също по този начин Уотсън. По думите му, той покрива и „ Северен поток 2 “. Генералният секретар на Eurogas обаче счита, че той няма да спре плана.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР