Поправки в НК ще превърнат в престъпник всеки шеф на

...
Поправки в НК ще превърнат в престъпник всеки шеф на
Коментари Харесай

За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора


Поправки в Наказателен кодекс ще трансфорат в нарушител всеки началник на компания, чийто сътрудник е неудовлетворен

Промени в Наказателния кодекс (НК), предлагани от държавното управление и импортирани в Народното събрание, могат да развържат ръцете на прокуратурата и да доведат до присъди и влизане в пандиза на всеки търговец, който не извърши свое обвързване по контракт. За това сигнализира ръководителят на катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет и някогашен началник на Народното събрание проф. Пламен Панайотов. 

Ще бъдат наранени ръководителите - шефове и шефове, на към 400 хиляди компании и над 40 хиляди неправителствени организации, в това число шефове на лечебни заведения. Досега при несъблюдение на контракт недоволната страна може да съди другата за несъблюдение или обезщетение по гражданските закони. Идеята на ръководещите обаче е да се носи наказателна отговорност и приетите за отговорни да имат качеството на нарушители. 

Поправките не трябва да се одобряват, тъй като всяко нарушаване на служебните отговорности в частния бранш би се третирало като закононарушение, изясни Панайотов в мощно сериозно изявление за lex.bg. " Това са разпореждания, които не дават никаква изясненост по отношение на критериите за това по кое време обещано държание ще се смята за незаконно ", счита той. 

Според поправките наказване се планува за всеки, който не извърши свое обвързване, и от това произтекат нездравословни последствия за другиго, за компания или за комерсиално обединяване. Такъв човек може да бъде даден на прокурор и да бъде упрекнат и съден за длъжностно закононарушение. Тъй като до момента съвсем няма наказани по този текст от Наказателен кодекс, ще отпадне условието законът да е нарушен за полза за себе си или другиго. Панайотов счита, че точно там е казусът. Според него по този начин едно дисциплинарно нарушаване може да докара до престъпно следствие. " В случая първият въпрос, който се слага, е оттук нататък всяко ли нарушаване на служебните отговорности, което докара до каквито и да е нездравословни последствия, ще бъде закононарушение ", декларира той. 

" Да си представим, че има каквото и да е нарушаване или несъблюдение на служебните отговорности на едно длъжностно лице в частния бранш. Да речем, че шеф на ООД или изпълнителен шеф на АД е сключил контракт, без значение с какъв предмет, сред съответното комерсиално сдружение и различен икономически индивид. По едни или други аргументи сме сложени в догадка на несъблюдение на контракта, което е обвързвано с нарушение на служебните отговорности от това длъжностно лице. Произтичат и някакви нездравословни последствия, които в ред случаи могат да са и обилни. В гражданското право е известно, че неизпълнението на договорите влече гражданско-правни последствия. То не може по принцип да се криминализира. А от метода, по който е дефинирана наредбата, ще излезе, че всяко несъблюдение на какъвто и да е цивилен контракт може да сложи въпрос за носене на наказателна отговорност ", изясни Панайотов. 

Бившият началник на Народното събрание не е единственият, който счита измененията за ненужни. Отрицателно са се изказали и от Върховния касационен съд, откъдето е обещано мнение по законопроекта. " Мотивите към сегашния законопроект са прекомерно общи и неконкретни, като за някои от нововъведените разпореждания даже липсват ", пишат съдиите. Те даже показват, че и сега има текстове против подкупа в частния бранш и не е нужно да се пишат нови. 

Управляващите се стимулират, че би трябвало да криминализират търговията с въздействие в частния бранш и да уточняват текстовете за длъжностното закононарушение. Те уголемяват понятието за това кой е длъжностно лице и може да дава отговор за сходни закононарушения, като прибавят всяка специалност, контролирана със закон - архитекти, лекари, юристи./ segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР