Поправката вероятно се диктува от точно определени инвеститори и вероятно

...
Поправката вероятно се диктува от точно определени инвеститори и вероятно
Коментари Харесай

Депутатите правят бивши ниви вечни терени за строителство

Поправката евентуално се диктува от тъкмо избрани вложители и евентуално визира терени в зоната " Натура ", настояват източници на " Капитал " от Народното събрание.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Прегласуването на закон за строителство в ниви с променено предопределение бе отсрочено

Земеделската комисия в Народното събрание ще организира ново съвещание за отхвърлените на второ четене ремонти
12 яну 2018
Парламентът спря нов опит за удължение на периода за строителство върху някогашни ниви

Текстовете бяха прокарани в закона за посадъчния материал и следва да се прегласуват още веднъж
11 яну 2018 Собствениците на аграрни земи със заменено предопределение, които не са съумели да стартират строителство в законовия период, ще могат да изискат препотвърждение на този статут вместо актуалното преобразяване на земята още веднъж в равнища. Тази смяна гласоподаваха в спомагателен отчет на второ четене депутатите от парламентарната комисия по земеделие, като " за " бяха ГЕРБ, Патриотите и Българска социалистическа партия.

Накратко: доста хора и компании при имотния взрив преди 10 години са купили ниви, вкарали са ги в регулация след минаване през администрация и заплащане на такси, а след това е пристигнала рецесията и не са имали пари за строителство. Сега, без смяната, би трябвало да минат по същия път още веднъж. Проблемът е, че поправката евентуално се диктува от тъкмо избрани вложители и евентуално визира терени в зоната " Натура ", настояват източници на " Капитал " от Народното събрание.

Лош жанр

Проблемът е, че смяната се вкарва през напълно откъслечен закон. И при много противоречива процедура. Придружена с катурване на позиции на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Новото съвещание на комисия пристигна откакто преди седмица сходни ремонти бяха отхвърлени на второ четене в пленарна зала, само че в същото време бе поискана процедура по прегласуване, минала в процедура по ново разглеждане в парламентарната комисия по земеделие.

Сега следва ново гласоподаване в пленарна зала на второ четене.

Какво бе гласувано

Според в този момент настоящото законодателство притежателите, които са трансформирали предназначението на нивите си в имоти, върху които може да се строи, имат избран период, в който би трябвало да стартират реализацията на желанията си. В противоположен случай земята в регулация още веднъж ще се трансформира в земеделска. За всички ниви, чиято смяна на предназначението е била преди 2011 година, този краен период беше 23 май 2017 година съгласно в този момент настоящия закон. Първоначално през май депутатите от " Обединени патриоти " и ГЕРБ предложиха промяна, удължаваща този период с три години, само че до гласуването й не се стигна поради публично неодобрение. Преди коледните празници сходни текстове още веднъж бяха препоръчани от " Обединени патриоти " като член в преходните и заключителни разпореждания в Закона за посадъчния материал. Макар тези текстове да бяха отхвърлени на второ четене в пленарна зала преди седмица, в началото бе препоръчано те да бъдат прегласувани заради механически аргументи. Впоследствие прегласуването бе сменено с " връщането " на закона в земеделската комисия, която да гласоподава спомагателен отчет.

На съвещанието си в сряда комисията одобри текстове, съгласно които притежателите на земи със заменено предопределение, които не са стартирали капиталовите си планове, само че срокът за това изтича, могат да изискат потвърждаване на решението за смяна на предназначението на земеделската земя. При въпросното потвърждаване таксите за смяна на предназначението ще се изчислят отначало, само че от тях ще се " приспаднат " сумите, платени от притежателя при първата смяна на предназначението. Така всеки, който изиска потвърждаване, може да се наложи да доплати или да му се възстановят средства по отношение на платените при първата процедура такси. Това предписание ще важи и за притежателите на парцели, срокът за които е изминал на 23 май 2017 година Те ще могат да изискат също удостоверение на остарелия си документ за промяна на предназначението, както и преизчисление на таксите, решите депутатите.

Поправката бе призната без никакви диспути по време на съвещанието на земеделската комисия с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Българска социалистическа партия, срещу гласоподаваха от Движение за права и свободи, а представители на " Воля " не участваха в залата.

Природозащитните организации са срещу

По време на гласуванията на второ четене в пленарна зала през предходната седмица от природозащитната организация " За да остане природа в България " оповестиха, че готвените ремонти ще доведат до " окончателното бетониране на Черноморието ". От обединението оповестиха тогава и, че в случай че бъдат признати, ще призоват президента Румен Радев да наложи несъгласие.

От природозащитната организация упорстват и да се приключи практиката посредством ремонти да се гласоподават законодателни текстове в преходни и заключителни разпореждания, които изобщо не касаят текстове, свързани с обсъждания сега закон. Законът за посадъчния материал, в който влизат ремонти, свързани със строителството със земи, е образец за това. От обединението са пресметна, че на второ четене е имало 52 страници с оферти, от които единствено 9 са отдадени на самия закон. Останалите 43 страници са с ремонти в разнообразни други закони като да вземем за пример закона за запазване на земеделските земи, закона за виното, закона за горите, закона за лова и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР