Поправката предвижда забрана за харчене на федерални средства за организиране

...
Поправката предвижда забрана за харчене на федерални средства за организиране
Коментари Харесай

В САЩ готвят закон за дипломатически бойкот на олимпиадата в Пекин `22

Поправката планува възбрана за харчене на федерални средства за образуване на пътешестване и настаняване на държавни чиновници в Китай по време на XXIV зимни игри (4-20 февруари). Спортистите обаче ще получат нужните средства за присъединяване в игрите, което съгласно републиканеца Мит Ромни е " сериозно значимо ".

" Само по този метод ще нараним китайската комунистическа партия, а няма да накажем нашите американски спортисти ", акцентира Ромни, движещ законопроекта. Съавтори на поправката са съпартиецът му Тод Йънг и демократите Тим Кейн и Ед Марки, като и четиримата са членове на Комисията по външни връзки на Съединени американски щати.

В претекстовете към законопроекта се приканва за " завършек на продължаващото тъпчене на човешките права от страна на китайската комунистическа партия, в това число уйгурския геноцид ". Изрично се акцентира обаче, че както спортистите, по този начин и всички чиновници и сътрудници на американския олимпийски и параолимпийски комитет ще бъдат обезпечени от държавния бюджет.

Ако поправката бъде призната, държавното управление на Съединени американски щати няма да има представител в Пекин по време на игрите. През това лято Щатите изпратиха в Токио 2020 първата дама Джил Байдън.

Още през юни сенатът написа законопроект, призоваващ за дипломатически протест на зимните игри. Поправката предвиждаше необятен набор от ограничения, ориентирани против връзките с Пекин, икономическото въздействие и външната политика.

Също като версията на Ромни и тя забраняваше държавно финансиране за пътешестване на държавни чиновници до Китай. Заради забавянето на оня законопроект в Камарата на представителите обаче Мит Ромни предложи опция със подобен текст през Закона за защитата.

Идеята за дипломатически протест на Пекин `22 към този момент получи обществена поддръжка от ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократичната партия. Подобни гласове се чуха и от няколко западни страни, като всички подчертаваха върху нарушаването на човешките права в най-многолюдната страна.

Китай е упрекван в редица закононарушения против човечеството, в това число брутална употреба на уйгурското мюсюлманско население в самостоятелния район Синдзян, затваряне в лагери на над 1 млн. уйгури, насилствена дезинфекция на мюсюлманите и съзнателно заличаване на тяхно културно завещание. От Пекин отхвърлят всички обвинявания.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР