Поправката на Менда Стоянова е шокираща. Защо някой би предложил

...
Поправката на Менда Стоянова е шокираща. Защо някой би предложил
Коментари Харесай

Ханке: България, не забравяй Аржентина

Поправката на Менда Стоянова е шокираща. Защо някой би предложил " да поправя " нещо, което не е нарушено? Откакто валутният ръб беше въведен и разруши смазващата хиперинфлация на 1 юли 1997 година, той се показа удивително. Затова не е изненадващо, че валутният ръб е най-уважаваната посткомунистическа институция в България и че е необятно подсилен от българската общност, разяснява проф. Стив Ханке, прочут още и като " татко " на паричния съвет.

На 23 януари парламентаристът Менда Стоянова внесе корекция в закона, регулиращ работата на Българска народна банка. Поправката на Стоянова би трансформирала разпоредбите, които уреждат системата на валутния ръб в България и обменния курс на лв. с еврото. Освен че е шокираща, поправката на Стоянова е рискова. Тя съживява мемоари за Аржентина, добавя проф. Ханке. Той напомни, че на 1 април 1991 година Аржентина вкара система, наречена " конвертируемост ". Това не беше тъкмо валутен ръб, само че имаше някои от функционалностите на валутния ръб - най-важното, закрепен валутен курс сред песото и щатския $. Конвертируемостта умъртви инфлацията на Аржентина и работеше добре до началото на 2001 година Именно тогава икономическият цар на Аржентина направи промени в Закона за конвертируемостта, които съответстват с препоръчаното изменение на Стоянова. Резултатите бяха пагубни. За по-малко от година, на 23 декември 2001 година, суверенният дълг на Аржентина изпадна в положение на банкрут и възцарува политически безпорядък, разяснява Ханке, който е неприкрит критик на концепцията за присъединението на България към еврозоната.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на финансовия министър Владислав Горанов да контракти текст в Закона за Българска народна банка, тъй че да не отпада сегашната законова отбрана на закрепения курс и след влизането на България в чакалнята за еврото. От думите на Борисов преди началото на държавното съвещание през вчерашния ден се разбра, че той упорства курсът да може да се трансформира единствено след ратификация от Народното събрание, както е и сега. Според специалисти това е единственият вид, който подсигурява на България, че ще резервира сегашната си отбрана на курса.

" Вземете едно решение най-после, питайте и ЕЦБ - за всички страхове, които от опозицията се пробват да насаждат, да е належащо ратификация от българския парламент. За да не кажат, че двама души, Горанов и Радев, шефа на Българска народна банка, единствено биха могли да взимат сходно решение. Така че, и това го приключете, тъй като тези хора търсят само да си играят със страховете на хората ", сподели Борисов.

През уикенда се разбра, че за пръв път от 20 години насам властта има намерение да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лв. към еврото, без да променя настоящето съответствие 1.95583 лв. за едно евро. Промените са в закона за Българска народна банка и са импортирани от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Предложението й е да се запише, че от датата на присъединяване на България в ERM II формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и съглашения.

Това значи, че други страни ще могат да желаят смяна на валутния курс и решение за това ще може да се взема със единодушието на българския финансов министър и шефа на Българска народна банка, само че не и на Народното събрание. Освен това съвещанията във Франкфурт са секретни и публиката схваща за смяната постфактум, до момента в който сега изменението на курса не може да стане за часове, защото изисква смяна на законов текст от Народното събрание. От началото на седмицата управниците уверяваха, че новият текст не основава заплаха за курса в бъдеще, само че специалистите се разделиха по тематиката. Едни настояват, че всичко с текста е наред, тъй като няма финансов министър и шеф на Българска народна банка, които биха се съгласили на друг курс, до момента в който други изясняват, че терзанията за бъдещи опасности са основателни.

В осъществяване на разпореждането на премиера министър Владислав Горанов през вчерашния ден се срещна в Народното събрание с шефа на Българска народна банка Димитър Радев, Менда Стоянова и представители на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и други партии. Запознати настояват, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са твърдо срещу текстовете на Стоянова в настоящия им тип. Представители на опозицията потвърдиха, че на съвет в Народното събрание е реализирано единодушие специалисти да мислят нов текст, който да усъвършенства настоящия на Менда Стоянова. Според експерти единственият сигурен за България текст би трябвало да включва парламентарна ратификация, за каквато приказва Борисов. Не е несъмнено обаче дали за сходно решение ще има единодушие от ЕЦБ, още повече в такива къси периоди.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР