Поправката КПКОНПИ - че новият ръководител на Антикорупционната комисия няма

...
Поправката КПКОНПИ - че новият ръководител на Антикорупционната комисия няма
Коментари Харесай

На ниво работна група - общинските съветници влизат в Антикорупционния закон

Поправката " КПКОНПИ " - че новият началник на Антикорупционната комисия няма да е наложително правист, е експертна и не е съгласувана с ГЕРБ. Това съобщи вносителят ѝ - досегашният ръководител на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който към този момент е правосъден министър.
Той посочи, че със зам.-председателя на правната комисия и народен представител от НФСБ Христиан Митев са постигнали единодушие за поправката в седмицата преди 5 април 2019 година и акцентира, че концепцията била да слагат въпроса належащо ли е в този профилиран орган КПКОНПИ да се добави опция за разширение на професионалните квалификации, които да имат претендентите за управителния пост.
" Чувахме рецензии в първото произвеждане – за какво са единствено адвокати, за какво има разнообразни критерии за ръководителя и за членовете. С оглед на това, че активността на тази комисия е прецизно профилирана, тя изисква и знания в региона на системите за сигурност, условно използвам и понятието следствие на противоправни дейности, в това число и проучването на източници, което значи и подготовка за разбор на откриване на източници. По тази причина искахме да дадем опция. Въобще нямахме концепция предната седмица, че датата на това предложение и датата на приключване на периода за оферти сред първо и второ четене ще съвпадне със събитията, които се случиха в сряда и четвъртък ", изясни Кирилов.
В отговор на журналистически въпрос за какво подобен орган да има функционалности на специфична работа - да има маски, да има служители на реда отпред на службата, Кирилов разясни, че задачата е да се резервира самоличността на сътрудниците и да не бъдат разпознаваеми. " Защото ние към този момент в този антикорупционен орган имаме чиновници, които са със статут на сътрудници ", добави той и означи, че в противоположен случай, при акция или интервенция, при която има камери, сътрудниците ще станат разпознаваеми за всички.
" Не иде тирада за самодостатъчност. Напротив. Всички основни и в конвенционален смисъл по-силови функционалности са споделени и разпределени на настоящите до момента – функциониращите, съгласно правната ни система органи и институции ", акцентира още Кирилов.
Запитан по какъв начин ще бъде изпълнено нареждането от премиера, след позвъняване от Брюксел, да се " вкарат " общинските съветници в Антикорупционния закон, които бяха извадени от контролния обхват по този закон, Кирилов посочи, че първата грама от Брюксел била от 23 декември и не била изпратена до Народното събрание. " Поставили сме го този въпрос, тъй като той виси законодателно. Защото нормата, която сме приели е с краткотрайно деяние, което деяние изтича, което значи, че законодателят би трябвало да вземе изцяло дефинитивно решение по този режим, още повече че предстоят избори и встъпване в нов мандат на органи за локална власт, т.е. новите претенденти би трябвало да имат изясненост по въпроса кои са разпоредбите, относими към тях във връзка с несъответственост и във връзка с имуществено обявление ", съобщи Кирилов.
Той напомни, че още предишния вторник като към момента ръководител на правната комисия е провел съвещание на работната група по антикорупционния закон, дружно с представители на КПКОНПИ и представители на Националното съдружие на общините, зам.-министъра на правораздаването Евгени Стоянов и други специалисти и заяви, че тогава на равнище работна група е решено общинските съветници да останат в категорията " висши чиновници " по член 6 от антикорупционния закон . Това значи те да подават в най-пълен формат имуществени заявления и не къде да е, а непосредствено към КПКОНПИ, т.е. там, където и президентът, министър-председателя и народните представители и министрите подаваме заявления, разясни Кирилов.
Той заяви още, че остава за разискване " единствен компромис " в частта „ несъответственост “, отнасяща се до първичните условия за недопустимост за встъпване в служба на общинските съветници. Кирилова посочи, че общинските съветници ще преценят сами в кои компании остават или не остават, само че при всички положения ще декларират всички имуществени условия – „ дали са наематели на кабинет в общинското лечебно заведение, дали са наематели на общинско жилище и фамилията им го населява повече от 20 години, дали са наематели на земи от общински аграрен фонд или на гори от общински горски фонд, дали са акционери и съдружници в сдружения, които имат някакви и какви тъкмо връзки с общината и с общинските сдружения “.
" В частта " бистрота " считаме, че за нашето сензитивно общество в този миг задачата предварителна защита и надзор на обществото ще се реализира с това предложение - тези условия да бъдат осветявани, огласявани и следени от обществото в неговата целокупност “, съобщи още Кирилов.
Новият правосъден министър отхвърли да разяснява отсъствията на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов от съвещанията на Висш съдебен съвет при задаване на провокативни въпроси. " Този спор се е състоял в съдийската гилдия в чисто професионална среда, означи Кирилов и добави, че водещото съгласно него би трябвало да бъде спазването на закона и отхвърли да разяснява етични въпроси.
Помолен да разяснява изявлението на брачната половинка на ръководителя на Върховен касационен съд, че страната е формация на СИК, ръководена от предводител, Кирилов съобщи: " Позволете ми да не споделям моите персонални мисли за изявление на човек, който не е политик, който евентуално е споделил лични мисли в публичното пространство, за което има право по Конституция. Всеки има пък право да преценява и преценя същината, посланията в такива изявления ". Той помоли да не бъде поставян в обстановка да дава оценки на магистрати и хора, които реализират своите функционалности в самостоятелната правосъдна система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР