Поправка, включително след изтичане на гаранцията, вместо замяна на стоката.Така

...
Поправка, включително след изтичане на гаранцията, вместо замяна на стоката.Така
Коментари Харесай

Вместо замяна – лесна поправка на стоки в Европа

Поправка, в това число след приключване на гаранцията, вместо подмяна на стоката.

Така Европейската комисия се надява да насърчи потребителите в Европейски Съюз да плибягнат до този избор. Тя показа.

Очакванията са по този метод да бъдат реализирани икономии за потребителите, както и да бъдат подкрепени задачите на Европейския зелен пакт. Това би трябвало да докара и до понижаване на отпадъците.

С днешното предложение ще се подсигурява, че повече артикули се поправят в рамките на гаранцията и че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини благоприятни условия за корекция на механически поправими артикули, когато тази гаранция е изтекла или когато стоката към този момент е амортизирана и не действа. Вторият случай визира артикули като прахосмукачките, а напълно скоро ще се отнася и за таблетите и смарт телефоните,
Новите ограничения
Предложението вкарва ново „ право на корекция “.

В рамките на законоустановената гаранция от продавачите ще се изисква да оферират корекция, с изключение на когато тя е по-скъпа от замяната.

Извън гаранцията потребителите ще разполагат с нов набор от права и принадлежности, с цел да се трансформира поправкатав лесна и налична опция:

Право на потребителите да изискват корекция от производителите за продуктите, които са механически поправими съгласно правото на Европейски Съюз. Такива артикули са да вземем за пример пералните и тв приемниците. Така потребителите постоянно ще има към кого да се извърнат, когато решат да ремонтират своите продукти;

Задължение за производителите да осведомят потребителя кои са продуктите, които са длъжни да поправят;

Онлайн платформа за намиране на подобаваща услуга за корекция, която да свързва потребителите със сервизите и продавачите на актуализирани артикули наоколо до тях. Платформата ще дава опция за търсене по местонахождение и стандарти за качество, с което ще подкрепя потребителите да намерят привлекателни предложения и ще увеличи видимостта на сервизите;

Европейски формуляр за информация за поправката. Потребителите ще могат да го изискват от всеки сервиз. Документът ще обезпечава бистрота на изискванията за поправката и цената й и ще улеснява потребителите при съпоставянето на оферти;

Разработване на европейски стандарт за качество на ремонтните услуги. Това ще помогне на  потребителите да разпознават сервизите, които се ангажират с даването на по-високо качество. Този стандарт за „ лесна корекция “ ще бъде отворен за всички сервизи на всички места в Европейски Съюз, които желаят да се ангажират с минимални стандарти за качество, да вземем за пример въз основа на времетраенето на поправката или наличността на продуктите.
Как е в този момент
През последните десетилетия замяната нормално е с приоритет пред поправката при щета на продуктите. Същевременно потребителите нямат задоволително тласъци да поправят стоките след приключването на гаранцията, означават от Европейска комисия.

С предлагането поправките ще станат по-лесни и по-икономически преференциални за потребителите в съпоставяне със замяната на артикули. Освен това по-голямото търсене ще засилва ремонтния бранш, като в същото време ще подтиква производителите и продавачите да създават по-устойчиви бизнес модели.

Предстои предлагането да бъде утвърдено от Европейския парламент и страните членки (Съвета) на Европейски Съюз.                
Брюксел взема на мушка подвеждашите екоетикети
Комисията одобри през днешния ден и. Става дума за мотивиране на изказванията за екологосъобразност. Тази самодейност ще подкрепи потребителите да поддържат екологичния преход посредством потребителския си избор и ще попречи на предприятията да вършат подвеждащи изказвания за екологичните преимущества на своите артикули и услуги.

Съгласно предлагането когато сдруженията решат да създадат „ изказване за екологосъобразност “ за своите артикули или услуги, те ще би трябвало да съблюдават минимални правила за метода, по който го обосновават и оповестяват.

Предложението е ориентирано към експлицитни изказвания като да вземем за пример: „ Тениска, направена от рециклирани пластмасови бутилки “, „ доставка с отплата на CO2 “, „ опаковки, направени от 30% рециклирана пластмаса “ или „ щадящи океаните слънцезащитни артикули “.

Една от задачите е предприемането на ограничения против разпространяването на етикети, а също и на обществени и частни екоетикети.

Предложението обгръща всички доброволни изказвания за въздействието върху околната среда, аспектите или индикаторите на даден артикул, услуга или на самия търговец. От него обаче са изключени изказвания, обхванати от съществуващите правила на Европейски Съюз, като да вземем за пример екомаркировката на Европейски Съюз или логото за биологични храни. Причината е, че актуалните закони към този момент подсигуряват, че тези контролирани изказвания са обосновани.

Преди сдруженията да разгласят пред потребителите някой от обхванатите типове „ изказвания за екологосъобразност “, тези изказвания ще би трябвало да бъдат тествани от самостоятелна страна и потвърдени посредством научни данни. Като част от този разбор сдруженията ще дефинират другите типове влияние върху околната среда, които фактически са от голяма важност за техния артикул.

С предлагането също по този начин ще бъдат регламентирани екомаркировките. В момента съществуват минимум 230 разнообразни маркировки и има доказателства, че това води до комплициране и съмнение у потребителите. Вече няма да бъдат разрешавани нови обществени схеми за етикетиране, в случай че не бъдат създадени на нивото на Европейски Съюз.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР