Попитате ли за вкусно чеверме в Родопите, ще ви напътят

...
Попитате ли за вкусно чеверме в Родопите, ще ви напътят
Коментари Харесай

Доцентът на печеното: Въртял съм чеверме и на Кастро

Попитате ли за вкусно чеверме в Родопите, ще ви напътят към  баш майстора - Митко Иванов от Забърдо. Колкото го бива в чевермето, дваж по-благо му тече приказката.

Тайната на положителното чеверме е агнето да е младичко  и тлъстичко. И муден огън, на който въртиш полекичка, до момента в който месото почне да пада от шиша, изяснява бай Митко. Шишът би трябвало да е  2-3 метра, от бор. Заковава се на гърба, с цел да не се движи при въртенето. Осоляват се гърдите и краката, връзва се добре. За огъня би трябвало хубаво място край камък,  и положителни дърва -  бук, дъб.  

Преди да падне ястие, желае очакване.  Хубаво чеверме се върти 4-5 часа, споделя бай Митко.

Веднъж-два пъти пробвал фамозната хайдушка рецепта - агне, заровено в жарава. Става вкусно, само че ние, родопските мераклии на чевермето, сме привикнали на по-кавардисано, по-препеченко, да хруска, изяснява майсторът.

Изпекъл е доста животни - колкото на една борика клоните, сигурно над хиляда, изяснява бай Митко. Стажът му с чевермето е внушителните  57 години - в този момент е  на 78, почнал като боец през 1961 година

На чевермето на бай Митко е облизвал пръсти не какъв да е, а Раул Кастро. Братът на именития кубински водач Фидел Кастро бил формален посетител в България през 1970-те, тогава бил боен министър на Куба. Бяхме цяла седмица на хижата на Чудните мостове, споделя бай Митко. С агнешкото гостът пийвал станимашки мавруд - имал три дъщери и му предложили виното за мъжка рожба. 

Иванов е посрещал на чеверме всички по-първи хора от времето на соца - членовете на Централен комитет на Българска комунистическа партия, на Политбюро. Разминал се единствено с шанса да посетители някогашния Първи Тодор Живков и ръководителя на Народно събрание Станко Тодоров.    

С авджилъка - другата му пристрастеност, пък е обвързвано прозвището му Доцента. Години наред гърмели по дивеч с доктори, кой от кой по-именити, доценти, професори. След пусиите идвало ред на трапезите  с чеверме и сладостен мухабет по родопските хижи. Наслушал се на какви ли не истории, все едно изкарал половин докторска тапия.

Така се озовал на мухабет, на който трябвало да влезе в ролята на лекар.  Една от гостенките на масата почнала да ражда. Паникьосали се всички, единствено бай  Митко запазил успокоение. Спомнил си разказите на приятелите си гинеколози и запретнал ръкави.  Сърцето му щяло да се пръсне, само че разродил булката. Да си жив и здрав, докторе!, разцелувала го родата, когато дребният левент изплакал. Взе ни занаята, майсторе!, признали докторите и му дали купа - Доцента, доцент Иванов!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР