Попаднали под кръстосания огън на търговската война на президента Доналд

...
Попаднали под кръстосания огън на търговската война на президента Доналд
Коментари Харесай

Гроздето е кисело - търговската война сложи тапа на американското вино в Китай

Попаднали под кръстосания огън на комерсиалната война на президента Доналд Тръмп с Китай, американските лозари се борят да продават сира в Шанхай и шардоне в Шънчжън. Те рискуват да изгубят репутацията си на един от най-бързо растящите пазари на вино в света.

Шестнайсетмесечният спор сред двете водещи стопански системи няма нищо общо с виното. Администрацията на Тръмп упреква Китай в кражба на технологии от Съединени американски щати и принуждаване на американски компании да издават търговски секрети и по тази причина наложи мита върху китайски импорт за над 360 милиарда $. Китай оспорва обвиняванията. Когато китайците постановиха ответни мита върху артикули от Съединени американски щати, те се прицелиха в американското вино.

От юни Китай постанова 93% мита и такси на виното от Съединени американски щати по отношение на 48% преди началото на враждата, сочат данни на Института за виното, браншова организацията на 1000 калифорнийски мазета и свързани с тях компании. Ако двете страни не реализиран помирение, по което сега работят, данъците върху американското вино в Китай ще скочат до 106% на 15 декември.

За виновността от Европейския съюз китайските мита са 41%, а за виновността от Австралия, Чили и Нова Зеландия те са 23%. " Вече не можем да се конкурираме, изключително с страни със съглашения за свободна търговия като Чили и Австралия, двата ни най-големи съперника ", споделя Майкъл Пар, вицепрезидент по интернационалните продажби в Wente Vineyards, един от първите американски винопроизводители, почнали да изнасят за Китай преди 25 години, с централа в Ливърмор, Калифорния.

 Гроздето е кисело - комерсиалната война постави запушалка на американското вино в Китай
© Associated Press

Пар показва, че Wente " не е доставила нито една бутилка вино в Китай ", откогато през юни влязоха в действие най-новите китайски мита. Общият експорт на американски виновност за Китай през 2018 година е намалял с 25%, измерено в размер, съгласно оценка на Института за виното. В долари картината е също толкоз неприятна: данни на министерството на земеделието на Съединени американски щати сочат, че предходната година износът на американско вино за Китай се е свил с 25% до 59.2 млн., а досега тази година се е намалил с 48% по отношение на януари - септември 2018 година.

" Китай продължава да бъде значим пазар за калифорнийските виновност, само че изключително високите мита слагат продукцията ни в неизгодна ценова позиция ", оплаква се Робърт Кох, президент на Института за виното.

През последните 25 години бързият стопански напредък на Китай сътвори междинна класа с усет към лукса и от нищото страната се издигна до експортен пазар номер пет за американското вино. През 1994 година износът на американско вино за Китай едвам регистрира 123 хиляди $. Оттогава нарастваше най-вече ритмично, достигайки през 2016 година връх от 81.5 млн. $, след което през 2017 година спадна до 78.7 млн. $, преди да потъне предходната година след експлоадирането на митническата война.

Калифорния, където се намират долината Напа и други известни винопроизводителни райони, създава към 95% от винения експорт на Съединени американски щати. Wente изнася вино за над 70 страни, като Китай е в топ 10 на експортните пазари на винарската маза, показва Пар, тъй че митата ощетяват общите продажби. " В кратковременен проект това се равнява на загуба на доходи, разяснява Пар. В дълготраен проект обаче са изгубени благоприятни условия. А от самото начало - парите, които се изхарчени за създаване на пазара ", добавя той.

Китайските фенове на виното също усещат последствията. Вън Син, който ръководи магазин за вино в Пекин, споделя, че американските виновност са се продавали доста добре, само че продажбите внезапно са спаднали поради митата. " Калифорния е страховит винен край ", отбелязва Вън. " Само че поради комерсиалните проблеми напоследък подвигнаха митата. И в този момент американските виновност са доста скъпи. Те костват с една или две трети повече от преди. Затова продажбите понижиха доста ", изяснява той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР