Попадаме на проекта ENJOY SOFIA във Facebook, загледани в красивия

...
Попадаме на проекта ENJOY SOFIA във Facebook, загледани в красивия
Коментари Харесай

Ирена и Росен показват другата София

Попадаме на плана ENJOY SOFIA във Фейсбук, загледани в красивия градски пейзаж внезапно осъзнаваме, че това е София. Свикнали сме тя да е шумна, прашна и ненужно лъскава и напълно забравяме какъв брой топлота се крие в нейната скъпа архитектура. Режисьорът и оператор Ирена и Росен Даскалови обаче са тук, с цел да ни напомнят какво пропущаме. Зад гърба си те имат доста документални и игрални филми, както и куп красиви реклами, които постоянно натъртват на градската среда.. Често детайлите, които виждаме са тъкмо от фасадите на софийския център, а финалът е документалният филм „ Нощ над града “, който добавя сбирка с документални филми, основани от Ирена Даскалова, само че и дава концепция за новия план – фотоси с прелестни софийски гледки, които ни напомнят какъв брой красива е столицата ни. Как се случва всичко, описват самите актьори.

Какво съставлява планът Enjoy Sofia?

ENJOY SOFIA е самостоятелен план, чиято цел е посредством визии да популяризира София пред света и да показа от непозната позиция града на столичани, както и да покаже по какъв начин бихме желали да наподобява той. Някои от концепциите ни за развиване предстоят, другите са към този момент в деяние, като показване на визиите в границите на събития, проведени и свързани със София, в градска среда и галерии, разпространяване на пощенски картички и сувенири, оформяне на фотографиите във тип на картини и разпространяването им измежду чужденци и посетители на града.

Кой стои зад концепцията и с какво се занимавате по принцип?

Зад ENJOY SOFIA и фотографиите стои продуцентска компания ТИЧ.Ко арт къмпани, а точно оператора Росен Даскалов - Тичъра и режисьора Ирена Даскалова. за повече инфо.

Как започнахте да снимате? Случи ли се нещо особено, което да ви накара да погледнете София въпреки това?

Идеята пристигна от наш другар – Мони Панчев, който беше обърнал внимание на доста елементи из града, които хората не виждат в всекидневието си.  Тичъра стартира да снима, дни и седмици наред. Достигнахме до всички вероятни високи места в града, откъдето направихме фрагментите. Снимайки документалния филм на нашата продуцентска компания " Нощ над града " открихме и доста елементи и гледни точки, които се виждат единствено вечер. Специалното, което ни кара  да погледнем София от по-различна позиция е, че тя е извънредно колоритна и богата на история и визии. Идеята е те да послужат за база на всички, които желаят да развиват столицата ни като един същински, построен с усет европейски град.

Какви са фотосите ви – п ланирате ли ги авансово или излизате на разходка и измисляте всичко в придвижване?
Има два вида хора – едните ценят града си и желаят да го развият, a другите единствено мрънкат и намират косури.Всеки един кадър е плануван. Преди да пристъпим към снимане, вършим изследване на локациите, гледните точки и времето, в което обектите са най-добре осветени.

Как вършиме фотосите „ от птичи взор “?

Намираме високи гледни точки и уговаряме достъп до тях.

Приемате ли фотоси на други фотографи, които също желаят да се включат в плана ви?

Засега фотографиите са единствено наши, лични.

Какво мислите за архитектурата на София?

Пълна еклектика. Има доста красиви по-стари неща, има и някои по-нови грозни здания и елементи.

Кои са обичаните ви здания?

Министерство на земеделието, Народния спектакъл, посолствата в центъра на града, постройката на БДЖ...

Ценят ли столичаните града си? Защо?

Според нас има два вида хора – едните ценят града си и желаят да го развият, да го създадат по-уютно и привлекателно място... Другите единствено мрънкат и намират косури, само че нищо не вършат, с цел да ги отстранен.

Кои са измененията, които са нужни на града?

Реставриране на старите здания, основаване на общ жанр, изчистване на кабелите, които висят по и сред постройките, съчетание с усет на архитектурата от разнообразни столетия, посаждане на цветя, което сегашния кмет на София стартира да прави, основаване на няколко дребни или една централна пешеходна зона, в която да участва духа на остаряла София и акцента да се сложи върху изкуствата, т.е. да има дребни галериики, книжанрици, антикварни магазини, дребни пробни театрални и музикални подиуми, кафенета, ресторантчета, работилници за изкуства, магазинчета, в които чужденците да откриват и да могат да купят сувенири и дарове за спомен от града и друго. Това в огромна степен е в духа на нашия план, несъмнено други хора биха желали други промени,което съгласно нас би било едно положително начало…

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР