Попадали ли сте в следната ситуация: шефът ви забелязва, че

...
Попадали ли сте в следната ситуация: шефът ви забелязва, че
Коментари Харесай

Чайка мениджмънт

Попадали ли сте в следната обстановка: шефът ви вижда, че вие и вашите сътрудници сте затрупани с работа и взема решение, че е пристигнал моментът да се намеси. Вместо обаче да отдели нужното време, с цел да разбере какъв тъкмо е казуса и да работи дружно с екипа си, с цел да откри решение, той стартира да дава нареждания и неразбираеми препоръки, след което си потегля и оставя другите да разчистват забърканата каша. Това е образец за по този начин нареченият „ управител чайка “

Този вид мениджъри рядко контактуват със чиновниците си, като единственото изключение са обстановките, когато има някакъв „ пожар “, който би трябвало да бъде изгасен. Дори в тези случаи те подхождат преждевременно и не поставят особени старания, с цел да поддържат своите подчинени. Много постоянно те утежняват нещата като изнервят и отчуждават хората, които чакат от тях рационални препоръки и тенденция.

Мениджърът чайка се разпознава относително елементарно от работещите за него, само че самият той постоянно не е наясно с отрицателното влияние на неговото държание. За страдание, шефовете и висшестоящите мениджъри също не са добре осведомени с следствията от сходен метод на ръководство.Ето няколко обстоятелството за мениджърите чайки:

При хората, които работят за началник, проявяващ присъщите за мениджърите чайки черти, се следи 30% по-голям риск от насърчаване на сърдечни проблеми.

Повече от две трети от служащите в Северна Америка, които обмислят да изоставен работата си, дават като учреден причина за това си предпочитание неприятната работа на шефа им.

Разбира се, не би трябвало да забравяме, че работата на шефа не е лесна, като за това приказва и обстоятелството, че единствено 21% от недоволните чиновници споделят, че биха приели позицията на своя началник, в случай че им бъде препоръчана.

Най-важният въпрос в последна сметка не е дали сте управител чайка, а когато се държите като подобен. Изключително елементарно е, само че и неверно, да категоризираме шефовете като неприятни и положителни. Тези неща обаче в никакъв случай не са черно-бели.

Целта на казаното дотук не е да се изопачат „ проблематичните мениджъри “, когато истината е, че от време на време всички сме такива. Да, всеки един от нас може да бъде „ чайка “ в разнообразни обстановки и с разнообразни хора. Промяната идва от осъзнаването на тези отрицателни модели на държание и изкореняването им от нашето всекидневие.

 Освен това, купата на управител чайка не е непокътната единствено за тези, които управляват хора в чисто професионален потенциал. Независимо дали сте инженер, умел управител или новоназначен чиновник, който занапред е стартира да изкачва кариерната стълбица, вие може да се озовете в обстановка, в която да методите към даден проблем като „ чайка “ – да изкажете преждевременно и безогледно мнение и да избягате от отговорност. Ключът към превъзмогването на този метод към проблемите е в атакуването им, когато са задоволително огромни, с цел да бъдат видяно, само че и относително дребни, с цел да могат елементарно да бъдат позволени.

С годните, прекарани в TalentSmart, аз съумях да придобия добра визия за практиките, които са от най-голямо значение за триумфа на мениджъра и удовлетворението на неговия личен състав. Ето три навика, които са цялостна диаметралност на метода на „ чайката “:

Ясни упования

Мениджърите, които задават ясни упования за работата на техните подчинени, подсигуряват, че труда на чиновниците им ще бъде ориентиран в вярната посока.

Последователна връзка

Добрата връзка изисква от мениджъра да следи дейностите на своите чиновници и да приказва намерено както за нещата, които вършат добре, по този начин и за тези, с които не се оправят. Комуникацията е ефикасна, когато е честа и на език, който всички схващат

Обратна връзка

Може да дадете потребна противоположна връзка, единствено и само, в случай че обръщате задоволително внимание на представянето на вашите чиновници и им давате похвали толкоз постоянно, колкото и градивни рецензии.

Малко компании осъзнават степента, в която техните мениджъри са жив образец за културата и полезностите, зад които те застават. Още по-малко поставят нужните старания, под формата на образования и курсове, с цел да се уверят, че мениджърите им ще разполагат с нужните знания и умения, с цел да стимулират чиновниците си да дадат най-хубавото от себе си ида се усещат задоволени от работата си.

Хората може да се причислят към компании, само че ги напущат поради мениджъри.  

....................

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР