Поп-сензацията Лейди Гага отново е в центъра на медийното внимание.

...
Поп-сензацията Лейди Гага отново е в центъра на медийното внимание.
Коментари Харесай

Лейди Гага – Преродената звезда

Поп-сензацията Лейди Гага още веднъж е в центъра на медийното внимание. Причината този път не са скандалните й осъществявания или визия, а актьорският й гений. Певицата за първи път в кариерата си е номинирана за най-престижните кино награди „ Оскар “ в категориите „ Най-добра актриса “ и „ Оригинална ария “ (Shallow), с помощта на продукцията „ Роди се звезда “. Тя е спрягана за любимец да завоюва и в двете категории.

Участието на Лейди Гага в основната роля в “Роди се звезда ” е евентуално най-хубавото й кариерно решение от най-малко десетилетие. Този план безусловно “прероди ” Лейди Гага на международната сцена. Въпреки че тя постоянно ще остане една от най-влиятелните модерни дами в шоубизнеса, нейната “звезда ” стартира лека-полека да угасва с всеки идващ план. Все отново преди да стигне до това равнище, певицата извървява дълъг път.

Стефани Джоан Анджелина Джерманота, както е известна по паспорт Лейди Гага, е родена на 28 март 1986 година в Ню Йорк, в фамилията на италиански имигранти. Завършва същото частно девическо католическо учебно заведение в Ню Йорк, в което е учила и Парис Хилтън. На 19 година напуща фамилното огнище и стартира работа на 3 места. Явява се голям брой прослушвания, на които й споделят, че има страховит глас, само че няма лъчение. В следствие подписва контракт като създател на текстове и композитор с компанията Sony. Тогава изпълнителят Ейкън чува няколко нейни демо записи и я харесва. Благодарение на това Гага подписва контракт с Interscope Records, среща се с продуцента RedOne, с който вършат някои от най-известните й песни. А псевдонимът й, въодушевен от ария на Queen, идва от театралното й държание на сцена.

През 2008 година Лейди Гага пуска първия си сингъл Just Dance. Парчето покорява класациите в десетки страни. Втората й ария Poke Face също е голям шлагер в целия свят и с него съумява да се наложи на музикалната сцена. Започва да построява имиджа, с който се популяризира на всички места – дръзка, провокативна, непредсказуема. Всички нейни песни от това време стават международни шлагери – LoveGame, Paparazzi, Bad Romance, Telephone и Alejandro. Те са част от дебютния й албум The Fame (излиза през 2008 г.) и допълнението към него The Fame Monster. По това време тя е първата изпълнителка, която дава име на своите почитатели – назовава армията си от почитатели “чудовища ” (monsters), а самата тя се прогласява за тяхна “Майка ”.

Вторият албум на Лейди Гага идва с огромни упования към нея. Вече е на върха освен на личната си кариера, а и в музикалния бизнес. Успехите и продажбите й са нечувани за нов реализатор, а критиците стартират да я оприличават на Кралицата на попа, Мадона. Сравненията доближават връхната си точка през 2011 година с появяването на първото парче от едноименния албум на Гага – Born This Way. Певицата е упрекната в плагиатство по отношение на Мадона и нейният шлагер от 1989 година Express Yourself, в музикално, и в смислово отношение. Двете изпълнителки влизат в неприсъствен спор и сред тях настъпва тиха война, която към сегашния миг се твърди, че е утихнала.

Успехът и милионите й почитатели по света опияняват Лейди Гага и тя става доста по-дръзка с песните и държанието си. Едновременно с това тя посвещава целия план на своите “различни ” почитателите (представители на ЛГБТ общността) и съвсем обръща тил на останалите си фенове, което води до двойно по-ниски продажби.

Въпреки разочароващия за много почитатели втори албум, Лейди Гага се насочва на международно турне през 2012 година, в което посещава и България. То реализира величествен триумф с доходи от близо 200 милиона $. След края му Лейди Гага стартира да работи по идващия си план, който самата тя дефинира в свои изявленията като “албумът на хилядолетието ”. Този откъс я преследва през цялата 2013-а, която е и най-лошата в кариерата й.

Тогава се появява третият й албум ARTPOP (амалгама сред арт културата и поп музиката, както тя твърди). Всяко нейно деяние и изявление са подлагани на обстоен разбор и рецензии от страна на медиите и огромна част от “малките чудовища ”. Продажбите й са сериозно ниски за звезда от нейния диаметър, а настройката й към това отчаяние е да упреква другите. Години по-късно признава, че не е разсъждавала трезво по това време.

След неуспеха на ARTPOP Гага си взима поука и взема решение да направи нужните промени. През 2015 година приема да взе участие в петия сезон на хитовия сериал “Зловеща фамилна история ”, с което печели премия “Златен глобус ” за “Най-добра актриса ”. Четвъртият й независим албум Joanne (2016 г.) съумява отчасти да възвърне вредите от ARTPOP. За целия план тя избира по-семпла визия, а частите са най-вече кънтри/поп.

Шокира света с рокля от месо


През 2010 година по време на видеомузикалните награди на MTV Лейди Гага са появява облечена с рокля, направена от сурово месо. Появата на Гага с това облекло шокира света и влезе в централните излъчвания вести на всички места. А интерпретациите какво символизира роклята варират от “анти-мода ” до феминизъм и да покаже отношението на обществото към месото. Същата вечер екстравагантната изпълнителка беше най-номинираният реализатор (13) и излезе на сцената с тази визия да вземе премията си за “Най-добро видео ”.

За нея


Същинско изобретение за киното


Толкова доста се веселя, че Господ е дал този голям гений на Лейди Гага. Тя е прелестно човешко създание. Любовта ми към нея е голяма, тъй като бяхме дружно един до различен в моментите, когато бяхме най-уязвими. Тя е същинско изобретение за киното. Изключителни харизматична още от момента, в който я видях. Мога да кажа, че нито една актриса не може да направи в музикално отношение това, което изисквах от Стефани да направи за 42 снимачни дни. Трябваше ми плутоний, а гласът на Гага в “Роди се звезда ” е тъкмо това.

Брадли Купър, режисьор на “Роди се звезда ” и екранна половинка на Лейди Гага


Откровено окраде една от моите песни


Единственият път, в който в миналото съм подлагала на критика Лейди Гага е, когато почувствах като че ли искрено окраде една от моите песни. Това нямаше нищо общо с изказванията, че “ми взема короната ” или че е “в моето поле на изява ”. Тя си има нейните неща, аз моите. Смятам, че е доста надарена като певица и текстописец. Просто имахме този единствен проблем.

Мадона, певица, определяна за Кралица на поп музиката


Наричам я Стефани


Много ми хареса осъществяването й в “Роди се звезда ”. И актьорската й игра, и самата тя са прелестни. Двете сме приятелки и аз я назовавам Стефани. Не мога да я нарека Лейди Гага, само че разбирам за какво тя се назовава по този начин. Брадли ми сподели, че е прекарал месеци с нея работейки и е съумял да види нейната същинска, добра същина. Смятам, че филмът им е страховит и знаех, че ще бъде огромен шлагер.

Барбара Стрейзънд, актриса
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР