Поп-фолкът посегна на литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина,

...
Поп-фолкът посегна на литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина,
Коментари Харесай

Направиха чалга песен по стихове на Вапцаров

Поп-фолкът посегна на литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина, която възпя стихове на поета Никола Вапцаров. Това провокира скандал в обществените мрежи.
Адвокати оповестиха, че ще сезират Министерството на културата за нарушени авторски права.
Антонина декларира, че парчето й " Табу ", в което се употребяват стихове от " Прощално " на Вапцаров , е провокация.
„ Проблемът не е във Вапцаров, а в ритмите, че са поп-фолк, това е. Вътре имаме прелестната поезия на Вапцаров, поп-фолк, малко еротика, която харесват българите в последно време , даже те харесват доста по-тежки неща”, съобщи Антонина.
„ Аз доста обичам поезията и даже пиша. И доста желаех да направя нещо на Вапцаров и тъй като съм поп-фолк певица, взех решение, че е нормално”, съобщи още Антонина.
„ Много съществено се накърнява персоналното достолепие на създателя на творбата и това е културна полезност, която не можем да си позволим да бъде подмятана”, съобщи Велизар Соколов – Заки, който е правист.
Заки повече от двадесет години се занимава с интелектуална благосъстоятелност.
„ Първият ми инстикт беше да почна да броя. Авторското право е до момента в който създателят е жив и 70 години след неговата гибел. Бях изплашен, тъй като Вапцаров е умрял през 1942 година, т.е. правата са изтекли през 2012 година ”, изясни Велизар Соколов.
А това по закон значи, че творбата му става публично притежание и може да бъде употребено от всеки.
„ Добрата вест обаче, която ми даде някаква вяра е, че авторското право има своите морални правомощия”, изясни още Заки, представен от Нова тв.
А те са безсрочни. За закрилата им дава отговор Министерството на културата. Те обаче за през целия ден не съумяха да намерят специалист, който да изясни нарушени ли са авторските права.
„ Аз мисля, че се нарушава персоналното достолепие на нацията, не на създателя. Министерството на културата е органът, който е свикан да брани културата на нацията”, съобщи още Велизар Соколов.
„ Ако нещо съм сбъркала, ще си понеса последствията”, съобщи от своя страна Антонина.
„ Никой към този момент не чете лирика. Спряхме да мислим, доста се обездушихме. И не мисля, че аз съм казусът на българската просвета и образование”, добави Антонина.
„ Тук е блъскане в празна стая. Не мисля, че ще се реализира този учебен резултат да се придвижи елитарно изкуство като поезията на вниманието на по-широката аудитория, търси се скандал и евтина популярност”, счита Заки.
„ Ако би трябвало да отговоря на всички, тъй като много ме нападнаха, ще отговоря с едно друго стихотворение, което се падна на матурата тази година: „ Ето, аз вдишвам, работя, пребивавам, стихове пиша, така както умея. Животът под вежди се гледаме строго, и съпротивлявам се с него, доколкото мога””, цитира Антонина.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР