Понятието за мир вече отсъства от международния диалог. Войната се

...
Понятието за мир вече отсъства от международния диалог. Войната се
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Войната се върна като начин на мислене

Понятието за мир към този момент отсъства от интернационалния разговор. Войната се върна като метод на мислене, тя се върна като законен инструмент. Въоръжените спорове в този момент са повече и е обикновено рискът да се усилва. Това показа в утринния блок на Българска национална телевизия някогашният зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

,,Основният проблем е, че конкуренцията по въоръжаване води само до ново въоръжаване, а не до обезпечаването на непоклатимост. Това е една спирала'', сподели той.

,,Европа ще продължи да работи за нуклеарно разоръжаване. Вече се приказва за нова Студена война, само че в този момент обстановката е по-тежка. Предишната беше статична, в този момент е динамична и все по-ескалираща. Тогава имаше сделки и съглашения, които се съблюдаваха. Възможностите за надзор бяха много по-сериозни, до момента в който в този момент не е напълно по този начин. Днешната борба е доста разпиляна, защото тя навлиза в обществата, а не е единствено по границите'', добави още Кючуков.

Според някогашния зам.-министър на външните работи отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Русия, подписан през 80-те години на предишния век, може да има пагубни за Европа последици.

,,Това отдръпване демонстрира индиферентност на Съединени американски щати към НАТО и нейните сътрудници. Америка се стреми към една концепция бъдещо опълчване с Китай в Тихоокеанския район и по този метод да се опълчи на китайското въоръжаване'', разяснява по тематиката Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

,,Все по-трудно става ситуацията на Европа, тъй като тя очакваше Съединени американски щати да подсигурява нейната сигурност. Но Европа като че ли към този момент стартира да се осъзнава'', приключи Стефанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР