Понятието съпруг обхваща съпрузите от един и същ пол, когато

...
Понятието съпруг обхваща съпрузите от един и същ пол, когато
Коментари Харесай

Европейският съд: Гей браковете в ЕС се признават навсякъде, но може да не се сключват навсякъде

Понятието " брачен партньор " обгръща съпрузите от еднакъв пол, когато става въпрос за правилото на придвижване и правото на престояване в Европейски Съюз, а сътрудникът на жител на Европейски Съюз, без значение от националността си, може да живее във всяка една страна от Съюза, даже и в страни-членки, които не са приели гей браковете. Когато обаче става въпрос за жител на трета страна, т.е. отвън Европейски Съюз, тогава би трябвало да се гледа текст от Договора за действие на Европейски Съюз (чл. 21, параграф 1). Това реши Европейският съд.
" Въпреки, че страните членки имат свободата да признаят или не еднополовите бракове, те не могат да пречат на свободата на жители на Европейски Съюз като им отхвърлят да дадат на колегата на жителя право на престояване в територията, в случай че сътрудникът е от страна отвън Европейски Съюз ", гласи решението на съда. Според съдиите една еднополова двойка и една от мъж и жена попадат с идентични права в понятието " фамилен живот ".
Понятието " брачен партньор " по смисъла на правото на Европейски Съюз за свободното престояване на европейците и членовете на техните фамилии обгръща съпрузите от еднакъв пол, се споделя в решението на съда. Европейският съд обаче категорично акцентира, че (бел. ред. - точният текст гласи: " разпоредбите за гражданското положение, към които спадат разпоредбите за брака, са от компетентността на страните членки и че правото на Съюза не визира тази тяхна подготвеност — те остават свободни да плануват или да не плануват еднополовите бракове " ). Въпросът е, че в случай че има подписан гей брак в друга страна-членка на Европейски Съюз, тогава даже държава-членка, която не разрешава подписване на гей бракове на нейна територия, би трябвало да признава такива, подписани в друга държава-членка и то от позиция " юридически последици " - да вземем за пример имуществени права, наставнически права, и така нататък
, споделя категорично Европейският съд.
Инициативата за смяната в законодателството набра мощ, откакто гей двойка заведе дело за полова дискриминация. Става въпрос за румънеца Адриан Коман и неговия американски сътрудник Робърт Клейборн Хамилтън, на които управляващите в Румъния отхвърлят да дават непрекъснат престой.
Коман и американецът Хамилтън се срещат в Сентрал Парк в Ню Йорк през 2002 година. Сключват брак в Брюксел и вземат решение да заминат за Румъния, където да се открият. Понеже Хамилтън е американец и няма право да остане в страна от Европейски Съюз повече от 3 месеца, двамата подават документи за непрекъснат престой. Молбата им обаче е отхвърлена, защото в Румъния свидетелството им за брак е невалидно съгласно законите на страната, в която еднополовите бракове са неразрешени.
Решението е адресирано до Румънския парламентарен съд, само че е наложително за всички страни от Европейски Съюз. То не накърнява националната еднаквост, нито заплашва публичния ред в съответната страна, показва още Европейският съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР